Navalnij a börtönből válaszolt Putyin mozgósítási rendeletére

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. szeptember 21.

Külpol

A Veszna jogvédő szervezet pedig tüntetésre szólított fel. 

A börtönből üzent Alekszej Navalnij orosz ellenzéki, miután Vlagyimir Putyin szerda reggel elrendelte 300 ezer tartalékos mozgósítását. 

Navalnij tiltakozásra szólított fel és azt mondta, hogy a mozgósítással  Putyin még több orosz embert küld a halálba egy kudarcos háború miatt. "Egyértelmű, hogy a bűnös háború egyre rosszabb, egyre mélyül, és Putyin igyekszik minél több embert belekeverni ebbe" – üzente a börtönből Navalnij, az ügyvédei által rögzített és nyilvánosságra hozott videofelvételen. "Emberek százezreit akarja bemocskolni (Putyin) ezzel a vérrel" – hangoztatta Navalnij.

A február 24-i invázió óta Putyin keményen fellépett a másként gondolkodók és a média ellen: több ezer embert tartóztattak le a háborúellenes tüntetéseken, és egy új törvény 15 év börtönbüntetést ír elő azoknak, akik "álhíreket" terjesztenek a hadseregről.

Az orosz állami televízió a kritikusokat árulóknak állítja be, akik a Nyugat zsoldjában állnak. Putyin szerint az ország harcban áll a Nyugattal Ukrajna miatt, amelyet szerinte az Egyesült Államok és szövetségesei arra használnak fel, hogy elpusztítsák Oroszországot – írta jelentésében a Reuters. A hírügynökség arról is beszámolt, hogy orosz háborúellenes csoportok utcai tüntetésekre szólítottak fel a mozgósítási parancs ellen.

"Ez azt jelenti, hogy orosz férfiak ezreit – apáinkat, testvéreinket és férjeinket – a háború húsdarálójába vetik" 

– közölte a Veszna jogvédő, háborúellenes központ. "Most a háború minden otthonba és minden családba eljutott". A szervezet egyben felszólította az oroszokat, hogy szerdán vonuljanak utcára a nagyobb városokban.

A "különleges katonai művelet" február 24-i kezdete utáni napokban a rohamrendőrök lecsaptak az éjszakai utcai tüntetések résztvevőire, és az OVD-Info tüntetővédelmi szervezet szerint legalább 16 ezer tüntetőt vettek őrizetbe.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk