Európát és az oroszokat is mellbe vágta Putyin bejelentése

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 21.

Külpol

A mozgósítás hírére a hadköteles korú oroszok egy része menekül, a gáz ára kilőtt, a forint árfolyama zuhant. A magyar kormány néma.

Részleges mozgósítást rendelt el Vlagyimir Putyin orosz elnök szerda reggel. Ez a tartalékosokat érinti: azokat, akik korábban már szolgáltak katonaként. Az Ukrajna ellen harcoló hadseregben eddig önkéntesek voltak. Az elnök szerint azért kell behívni melléjük tartalékosokat is, hogy Oroszország megvédje a már megszállt ukrán területeket. Népszavazásokat is rendeznek az érintett területeken arról, hogy a helyiek Oroszországhoz akarnak-e tartozni, vagy Ukrajnához.

Ez az intézkedés a hírek szerint mintegy 300 ezer férfit érint Oroszországban.

A mozgósítás hírét Ukrajna úgy kommentálta, hogy erre számítani lehetett, és ezzel Putyin bevallotta, eddig nem érte el a célját. Az intézkedést Nagy-Britannia „nyugtalanító eszkalációnak”, Németország az oroszok újabb rossz lépésének minősítette az Ukrajna elleni törvénysértő háborúban.

Az Európai Bizottság úgy értékelte az orosz elnök bejelentését, hogy Vlagyimir Putyin ismét bizonyította, nem érdeke a béke, az a célja, hogy a háború eszkalálódjon. 

A lengyel miniszterelnök, Mateusz Morawiecki a Telex összefoglalója szerint azt mondta, Oroszország megpróbálja elpusztítani Ukrajnát, de „mindent megteszünk a szövetségeseinkkel, hogy a NATO még jobban támogassa Ukrajnát abban, hogy meg tudja magát védeni”.

Milos Zeman cseh államfő szerint erre csak úgy lehet reagálni, ha még nagyobb támogatást adnak Ukrajnának.

Putyin még több orosz embert akar halálba küldeni – üzente a hírre reagálva  a bebörtönzött ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij, a Veszna jogvédő szervezet pedig tüntetésre szólított fel.

Az MTI arról számolt be, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a The Clinton Global Initiative elnevezésű találkozón szerdán arra szólította fel a világ vezető politikusait, hogy a háborús helyzetre tekintettel mondjanak le a semlegesség álláspontjáról, az Egyesült Államokat pedig arra, hogy ösztönözze a többi demokratikus országot, segítsenek többet, adjanak még több fegyvert Ukrajnának.

A HVG arról írt, hogy a mozgósítás hírére nagyon sok orosz keresett rá a Google-on az elutazás lehetséges irányaira, a Reuters pedig arról számol be,  hogy Putyin bejelentése után néhány óra alatt minden jegy elfogyott azokra a repülőjáratokra, amelyekkel el lehet hagyni az országot. Először a Moszkvából Isztambulba és Jerevánba repülő gépekre fogyott el a jegy, de hamarosan már Azerbajdzsán, Kazahsztán, Üzbegisztán és Kirgizisztán felé induló gépek is megteltek.

Oroszországban közben az a szóbeszéd terjed, hogy a 18 és 65 év közötti férfiakat ki sem fogják engedni az országból, de az állami vasúttársaság és az Aeroflot azt közölte, egyelőre nem kaptak olyan utasítást, hogy e korosztály tagjait vissza kellene fordítani. 

A bejelentés hírére az orosz tőzsdén a részvények akkorát zuhantak a Portfolio írása szerint, amire a háború kitörése óta nem volt példa. Putyin szavai nyomán a gáz ára „ismételten kilőtt”, az európai részvényindexek is estek,  és néhány hetes nyugodt időszak után a magyar euró-forint árfolyam is megvadult. A beszéd után nem sokkal már 403 forintot kértek el egy euróért.

„A részleges mozgósítás bejelentésével, valamint a négy ukrán megye »népszavazási« kérelmével Vlagyimir Putyin új szintet lépett a háborúban” – reagált közleményben a történtekre az LMP. A párt azt várja, a magyar kormány ítélje el a népszavazási kezdeményezéseket,  tiltakozzon illegitim voltuk miatt, és ne legyen partnere a putyini cinizmusnak.

A DK is azt várja, hogy a magyar miniszterelnök ítélje el „Putyin álnépszavazását”. Az ellenzéki párt szerint ha Orbán Viktor nem teszi egyértelművé álláspontját, akkor „véglegesen bizonyítja, hogy a tízezrek erőszakos haláláért felelős orosz agresszor oldalán áll”.

A magyar kormány egyelőre nem nyilvánított véleményt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.