Navalnijra további 13 év börtönbüntetést kértek az orosz ügyészek

  • narancs.hu
  • 2022. március 15.

Külpol

És azt, hogy helyezzék át egy szigorúan őrzött börtönbe.

Orosz ügyészek kedden azt kérték a bíróságtól, hogy a bebörtönzött ellenzéki vezetőt, Alekszej Navalnijt az eddigi büntetésén felül további 13 év börtönre ítéljék csalás és bírósági eljárás megsértése miatt. Emellett azt is kérték, hogy Navalnijt helyezzék át egy szigorúan őrzött börtönbe, írja a Reuters.

A Navalnij elleni újabb eljárás egy hónapja, február közepén kezdődött, akkor a BBC nyomán azt írtuk, akár 10 évvel is hosszabbodhat az ellenzéki politikus börtönbüntetése.

Navalnij tavaly február elején ítélték három és fél év börtönbüntetésre, az úgynevezett Yves Rocher-ügy miatt. Akkor azt írtuk, a szabadságvesztésbe beszámít majd az a majdnem teljes év, amelyet a politikus házi őrizetben töltött.

Az ellenzéki politikus 2021. január 17-én tért vissza Oroszországba Berlinből, ahol azt követően kezelték kórházban, hogy augusztusban több nyugati laboratórium egybehangzó szakvéleménye szerint Oroszországban megmérgezték. Nem sokkal a megérkezését követően Navalnijt őrizetbe is vették Moszkvában

"Azt mondtuk, hogy Putyin orosz elnök örökre börtönben akarja tartani Navalnijt. A közelgő ítéletnek semmi köze a törvényhez" - írta Navalnij szóvivője, Kira Jarmysh a Twitteren. Szerinte az ügyészek azért kérték az áthelyezést a szigorúan őrzött börtönbe, mert Navalnij a börtönbüntetése alatt bűncselekményeket követett el, így visszaeső bűnözővé vált.

Tizenhárom év egy koholt ügyért, hamis "áldozatokért", olyan tanúkért, akik nyomás alatt tanúskodtak, majd nyilvánosan felmondták vallomásukat a bíróságon

- írta a szóvivő hozzátéve, hogy az ítélethirdetés előtt még legalább egy újabb tárgyalást tartanak az ügyben.

A múlt héten az orosz hatóságok körözési listára tették Jarmysh-t, és most börtönbüntetést kérnek rá. A szóvivő tavaly hagyta el Oroszországot, miután egy bíróság 18 hónapra korlátozta mozgásszabadságát a Covid biztonsági szabályok megsértése miatt.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

Figyelmébe ajánljuk