Negyven év börtönt kapott a máltai újságírónőt meggyilkoló testvérpár

Külpol

A Daphne Caruana Galizia elleni merénylet ügyében pénteken hirdettek ítéletet Vallettában.

A testvérek a per aznapi megnyitásakor még ártatlannak vallották magukat, egy hosszabb tárgyalási szünet után azonban védőik közölték, hogy beismerik bűnösségüket, ha enyhébb büntetést kapnak. Az 59 éves George Degiorgio és az 57 éves Alfred Degiorgio hat vádpontban vallotta magát bűnösnek, a többi között szándékos emberölésben és robbanószer használatában. Mindkét bűncselekményért életfogytiglani szabadságvesztés jár Máltán.

Az ügyészség szerint a Degiorgio testvérek és bűntársuk, Vincent Muscat áldozatuk kocsijában helyezték el a robbanószerkezetet, majd George Degiorgio működésbe hozta egy jachtról, miközben Alfred Degiorgio és Muscat az újságírónőt figyelték. Muscat már tavaly bűnösnek vallotta magát, és beleegyezett, hogy terhelő vallomást tesz Degiorgióék és mások ellen. Muscatot tizenöt év szabadságvesztésre ítélte az ügyben eljáró bíróság.

A koronatanúnak bizonyuló Melvin Theuma taxisofőr már korábban beismerte – elnöki kegyelemért cserében –, hogy pénzt adott át Yorgen Fenech milliárdos üzletembertől Muscatnak, valamint George és Alfred Degiorgiónak a gyilkosság végrehajtására. Így már négyen vannak, akik elismerték, hogy közük volt a gyilkossághoz. Az ötödik gyanúsított, Fenech még börtönben vár a tárgyalására. A gyilkosság megrendelésével vádolt üzletember továbbra is tagadja bűnösségét.

A 2017 decemberében őrizetbe vett testvérek tavaly szintén elnöki kegyelemért folyamodtak. Akkor azt állították, hogy olyan bizonyítékaik vannak, amelyek magas rangú politikusokat hoznak kapcsolatba Galizia meggyilkolásával és más bűncselekményekkel is. Kérelmüket azonban időközben elutasították.

Az 53 évesen megölt máltai oknyomozó újságírónő elsősorban korrupciós visszaélések felderítésével foglalkozott, és számos olyan ügyet derített fel, amely miatt több, magas pozícióban lévő máltai politikus és kormányzati tisztviselő került kellemetlen helyzetbe.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk