Az amerikaiak kijelentették: jogtalanul tartja fogva Oroszország a Wall Street Journal újságíróját

  • narancs.hu
  • 2023. április 11.

Külpol

Valótlannak tartják a Gershkovich-ot ért moszkvai kémvádakat, eszerint az újságíró letartóztatása valójában túszejtés.

Az USA kormányzata kijelentette, hogy Moszkva jogtalanul tartja fogva Evan Gershkovich-ot, a Wall Street Journal újságíróját. Ezzel a Biden-kabinet azt is hivatalosan kinyilvánította, hogy valótlannak tartja a Gershkovich-ot ért moszkvai kémvádakat, vagyis, az USA szerint az újságíró letartóztatása valójában túszejtés írja a The Guardian.

Az újságírás nem bűn. Elítéljük a Kreml folytatólagos gyakorlatát a független hangok elnyomására Oroszországban, és az igazság ellen viselt háborúját. Az amerikai kormány minden támogatást megad Mr. Gershkovich-nak és családjának. Felszólítjuk az Orosz Föderációt, hogy azonnal engedje szabadon Mr. Gershkovich-ot"

– mondta Vedant Patel amerikai kormányszóvivő a Gershkovich-ot illető állásfoglalás dokumentuma szerint.

A 31 éves Evan Gershkovich-ot március 29-én tartóztatta le az orosz titkosszolgálat Jekatyerinburgban. Másnap közölték, hogy az újságírót kémkedés gyanújával tartóztatták le. A Kreml szerint az újságírót tetten érték. A férfit pénteken helyezték vád alá. A Wall Street Journal tagadja a kémvádakat. Gershkovich a hidegháború óta az első amerikai újságíró, akit Moszkva kémvádakkal tartóztatott le.

Gershkovich tapasztalt újságíró volt, az egyik legismertebb a Moszkvában dolgozók körében. BBC-s kollégája, Steve Rosenberg kiváló riporterként és elvhű újságíróként jellemezte. Több mint egy éve tudósítja lapját Oroszországból, korábban az AFP hírügynökségnél és a Moscow Times-nál dolgozott, pályáját az USA-ban kezdte.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk