Nem szavazta meg a humanitárius fegyverszünetet követelő határozatot Magyarország

  • narancs.hu
  • 2023. október 28.

Külpol

De Izrael és az Egyesült Államok sem.

Nem kötelező érvényű határozatot fogadott el az ENSZ közgyűlése, amivel haladéktalan és tartós humanitárius fegyverszünetet követel a Gázai övezetben.  A határozatnak csak politikai és szimbolikus jelentősége van, de nincs jogilag kötelező ereje.

A határozatban elítélnek minden erőszakot az izraeli és a palesztin polgári lakossággal szemben, követelik a túszul ejtett civilek azonnali és feltételek nélküli szabadon engedését. És ami gyakorilatiasabb szempont: a humanitárius segélyszállítmányok akadálytalan bejutásának lehetővé tételét kérik a palesztin térségbe. Az ENSZ arra is felszólítja Izraelt, hogy vonja vissza a Gázai övezet északi részének kiürítésére vonatkozó utasítását, az ugyanis 1,1 millió lakost érint.

Az előterjesztést arab országok dolgozták ki, Jordánia nyújtotta be. Végül 120 állam támogásával, 45 tartózkodással és 14 ellenszavazattal elfogadták. Nemmel szavazott Izrael, az Egyesült Államok, Ausztria, Horvátország, Csehország és Magyarország is.

Izrael egyértelműen elutasította a határozatot. Gilad Erdan izraeli ENSZ-nagykövet dühösen úgy fogalmazott, hogy az ENSZ egy cseppnyi legitimitással vagy jelentőséggel sem rendelkezik többé.

A magyar álláspontot Szijjártó korábban így foglalta össze: „Elfogadhatatlannak tartunk mindenféle olyan kísérletet, amellyel megpróbálják megmagyarázni vagy kontextusba helyezni ezt a jelenséget, mentséget próbálnak találni egy ilyen barbár támadásra” (mármint az október 7-i hamászos támadásra – a szerk.).

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.