Nem tanultak Orbán hibájából: múlt héten debütált a vasárnapi zárvatartás Lengyelországban

  • narancs.hu
  • 2018. március 12.

Külpol

Szombaton tömve voltak az üzletek.

A hétvégén lépett életbe a még év elején elfogadott, vasárnapi kereskedelmet korlátozó törvény Lengyelországban – írja a G7 gazdasági portál. Az első hét a magyarhoz hasonló tapasztalatokat hozott: a vásárlók egy része megdöbbent a bezárt üzletek látványától, szombaton pedig tömve voltak az áruházak.

Nem tanultak a lengyelek a magyar példából, életbe lépett a vasárnapi zárvatartás | G7

Az első helyi tudósítások szerint a lengyelek jelentős részét annak ellenére is sokkolta, hogy vasárnap majdnem minden üzlet zárva volt, hogy az erre vonatkozó törvényt még az év elején alkotta a kormány. Ugyanakkor már az első héten is látszott az intézkedés egyik kellemetlen hatása, amire Magyarországon még élénken emlékezhetünk: az üzletekben szombaton lépni sem lehetett a zsúfoltság miatt.

A lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság hasonló vallási-ideológiai érvekkel indokolta az új törvényt, mint nálunk a KDNP. Igaz, Lengyelországban fokozatosan lép életbe a tilalom. Idén minden hónap első és utolsó vasárnapján még nyitva lehetnek az üzletek, jövőre már három vasárnapot érint, 2020-tól pedig teljessé válik a tiltás.

Kivételek persze lesznek: a mezőgazdasági és halászati termékek árusítói, a benzinkutakon, pályaudvarokon, repülőtereken, kórházaknál, postahivataloknál lévő üzletek.

Magyarországon 2015. március 15. és 2016. április 23. között volt hatályban a nagyobb üzletek vasárnapi zárvatartását előíró jogszabály. A kormány azután vonta vissza, hogy a Kúria jóváhagyta az ügyben indult, „kopaszbalhéval” is tarkított szocialista népszavazási kezdeményezést.

Figyelmébe ajánljuk