Nem tartalmaz kötelező menekültkvótát az Európai Bizottság új migrációs csomagja

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 23.

Külpol

Aki nem akar menedékkérőket átvenni, a visszatoloncolásukban is segíthet.

Szerdán új menekültügyi javaslatcsomagot mutatott be az Európai Bizottság. A 2015-ös menekültválságban elég egyértelműen kiderült, hogy az európai menekültügyi rendszer nem működik, azonban hiába rakott le egy javaslatcsomagot a Bizottság, arról a tagállamok képtelenek voltak megállapodásra jutni, elsősorban a kötelező szolidaritási mechanizmus, vagy ahogy a magyar kormány nevezte, a "migránskvóta" miatt.

A Bizottság ma nyilvánosságra hozott javaslatai három fő elem köré épülnek: hatékonyabb és gyorsabb eljárások, közös szolidaritás, együttműködés az nem EU-s országokkal.

A Bizottság javaslata valamennyi menedékkérő gyors regisztrációját írja elő az EU külső határánál, a migránsok egy csoportjára pedig egy legfeljebb 12 hetes határon lefolytatott eljárást alkalmazna. Azok kerülnének ebbe az eljárásba, akik olyan országból érkeznek, ahonnan általában kevesen kapnak menekültstátuszt, akiknek a menedékkérelme egyértelműen hamisnak tűnik, vagy akik nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek.

A szolidaritási pillér lényege, hogy krízishelyzetekben a tagállamok a korábbi javaslatoktól eltérően nem csak menedékkérők átvételével segíthetnének a "frontországoknak", hanem például az elutasított menedékkérők visszatoloncolásának megszervezésével vagy a menekültügyi rendszerükhöz történő hozzájárulással is (pénzzel vagy felszereléssel).

A felajánlások első körben önkéntesen mennének, a Bizottság csak akkor írna elő kötelező segítséget, ha a felajánlások nagyon elmaradnak az igényektől - de a tagállamok még ebben az esetben is választhatnának, hogy menedékkérők befogadásával vagy visszaküldésével segítenek. Ha a kitoloncolásokat 8 (vagy krízishelyzetben 4) hónapon belül nem sikerül megszervezni, akkor a szóban forgó elutasított menedékkérőket át kell szállítani a visszaküldést "szponzoráló" tagállam területére.

A migráció külpolitikai dimenziójában a Bizottság azért lépne fel, hogy a menedékkérőket kibocsátó országok valóban vissza is fogadják saját állampolgáraikat, cserébe legális migrációs csatornákat is felkínálna az EU.

Az újonnan bemutatott javaslatokat a tagállamok képviselőiből álló Tanácsnak és az Európai parlamentnek is jóvá kell még hagynia. Különösen érdekes lesz Magyarország és a kvótákat korábban élesen elutasító kelet-közép európai országok álláspontja, mivel úgy tűnik, az új csomag elég sok javaslatukat átveszi, bár az EU-n kívül létesített menekülttáborok gondolata például nem jelenik meg benne.

Figyelmébe ajánljuk