A Politico címlapjára került az ember, aki megtörte az EU-t és megúszta

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 24.

Külpol

Orbán Viktorról van szó.

"How Orbán broke the EU — and got away with it" címmel a Politico hosszú cikket szentelt annak, hogy Orbán az elmúlt tíz év során hogyan játszotta ki az Európai Unió működését, miközben sorra hozta antidemokratikus intézkedéseit, amihez jelentős segítséget kapott pártcsaládjától, az Európai Néppárttól.

A cikkben megszólal többek között Viviane Reding, az Európai Bizottság volt alelnöke, aki szerint a bizottság minden tőle telhetőt megtett: "Nagyon frusztráló, mert még ez sem elég ahhoz, hogy egy olyan problémát megoldjunk, amit  senki sem látott előre és nem voltak eszközeink a kezelésére” – nyilatkozta Reding.

Az Európai Néppárton belül a vélekedés sokáig az volt, és ezt osztotta Németország is, hogy ha bent tartják Orbánt a pártcsaládban, azzal egyszersmind meg tudják regulázni, de ahogy Reding is rámutat, ez nem történt meg.

A magyar médiatörvényekkel kapcsolatban Neelie Kroes, aki az Európai Bizottság alelnökeként volt felelőse az ügynek, azt nyilatkozta a lapnak, hogy lehetett volna szigorúbb is Magyarországgal szemben, csakhogy Orbánhoz hasonlóan az Európai Bizottság akkori elnöke, José Manuel Barroso is az EPP tagja volt. Kroes is azt mondja, a néppárt célja az volt, hogy Orbánt a pártcsaládon belül tartsák.

Barroso emailben reagált az állításra, szerinte Orbán párttagsága szemernyit sem befolyásolta a bizottságot abban, ahogy a magyar jogállamiságot érintő kérdésekkel foglalkoztak.

A cikk kiemeli, hogy a magyar kormány azzal utasította vissza a folyamatos kritikákat, hogy más tagállamok hasonló eljárására hivatkoztak – ezt a gyakorlatot Navracsics Tibor, Orbán volt igazságügyi minisztere  is elismerte a Politicónak.  Rui Tavares, akit 2012-ben neveztek ki a magyarországi jelentés rapportőrének, Orbán Frankenstein-módszerének nevezte a magyar kormány eljárását.

A cikk emlékeztet arra, hogy a 2015-ös menekültválság ismét helyzetbe hozta Orbánt a néppártban. „Néhány pártvezető nagyon közel érezte magához Orbán migrációval kapcsolatos nézeteit, ez volt az egyik oka, amiért nem volt hangosabb a kritika” – nyilatkozta Jyrki Katainen, volt finn miniszterelnök és uniós biztos. A törés végül csak 2019-nan jött el, a Jean-Claude Juncker  elleni plakátkampánnyal.

A cikk szerint Juncker elnöksége hozott változást Orbánnal szemben: „Rengeteg vitánk volt a Fideszről és Orbánról a Néppártban, az elnökség tagjai gyakran nagyon negatívan viszonyultak Orbánhoz”  - nyilatkozta Katainen.

„Korábban kellett volna lépnünk, most már késő, de ha a tagállamok összefognak, talán még tehetnek valamit” – tette hozzá a jelenlegi helyzet kapcsán Judith Sargentini, volt EP-képviselő.

(forrás: Politico, hvg.hu)

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?