Nem vicc: Erdoğanék bepanaszoltak egy gyerekújságot

  • narancs.hu
  • 2017. április 8.

Külpol

A bűne: hataloméhesnek ábrázolta az elnököt.

Panaszt tett egy iskolaújság ellen a török főkonzulátus Ausztriában, mert kifogásolták, ahogy a lap lefestette Recep Tayyip Erdoğan török elnököt – írja az MTI a Vorarlberger News című helyi lapra hivatkozva.

A konzulátus a Pausenzeitung című, 9–10 éves gyerekeknek szóló iskolai újságra haragudott meg, mert az szerintük hataloméhes emberként mutatta be a török elnököt, aki börtönbe csukja azokat, akik nem értenek vele egyet. A török kormányközeli lap munkatársa azzal vádolta meg az iskola vezetését, hogy eltűri a politikai propagandát az oktatási intézmény falai között. Markus Wallner vorarlbergi tartományfőnök erre közölte, hogy Ausztriában sajtószabadság van.

false

 

Fotó: MTI/AP/A török elnöki hivatal sajtóhivatala

Erdoğanék amellett, hogy Törökországban ellehetetlenítik a független sajtó munkáját, üldözik annak munkatársait, külföldön is előszeretettel próbálják korlátozni a sajtószabadságot. A legismertebb eset, amikor a török elnök feljelentette Jan Böhmermann német humoristát, aki versben figurázta őt ki. A humorista ellen az ügyészség tavaly októberben szüntette meg a nyomozást, mert nem találtak elég bizonyítékot arra, hogy a férfi törvényt sértett volna.

Figyelmébe ajánljuk