Nem zárná ki a Néppárt Deutsch Tamást, de megvonnának tőle minden jogot a frakcióban

  • narancs.hu
  • 2020. december 16.

Külpol

Visszahívnák minden pozíciójából.

Szerda este szavazhatnak az Európai Néppárt frakcióülésén, arról, mit kezdjenek a frakcióvezető Manfred Webert a gestapósokhoz és az ÁVO-hoz hasonlító Deutsch Tamással, illetve úgy általában a Fidesszel. 

A fideszes képviselővel szemben az osztrák Othmar Karas javaslatára kezdeményeztek eljárást.

Deutsch azóta már kétszer bocsánatot kért. A Fidesz pedig belengette, hogy ha Deutschot kizárják a frakcióból, a többi fideszes képviselő is távozni fog.

Friss brüsszeli értesülések szerint a legnagyobb esély arra mutatkozik, hogy a Néppárt ismét el fogja halasztani a szavazást a Fidesz sorsáról, Weber pedig azt fogja javasolni, hogy vonják meg Deutsch felszólalási és minden egyéb jogát – írja a 24.hu.

Az erről szóló javaslat leszögezi,

  • hogy az Európai Néppárt értékalapú szervezet, amely egyetért az unió alapértékeivel, és azzal, hogy a szabadság, szolidaritás, demokrácia és a jogállam a Néppárt működésének alapja.
  • Támogatását fejezik ki Jean-Claude Juncker, Donald Tusk, Ursula von der Leyen és Manfred Weber törekvései mellett, amelyekkel a jogállami mechanizmus mellett álltak ki. A Néppárt szerint a jogállami mechanizmus történelmi megállapodás, és büszkének kell lenni rá.
  • Elítélik Deutsch Tamás megjegyzéseit, amelyek szembemennek az európai kereszténydemokrácia értékeivel.
  • Ottmar Karas levelét, amelyben Deutsch felfüggesztését kérte, nem veszik le az asztalról, csak a döntést napolják el.
  • A Néppárt képviselőcsoportja kinyilvánítja, hogy a Fidesz sorozatos unióellenes támadásai nem részei a Néppárt alapértékeinek. Szerintük a jogállam, a független igazságügy, a szabad média, a civil társadalom támogatása, az emberi jogok és kisebbségek védelme, valamint az európai integráció a Néppárt alapértékei.

Mindemellett az EPP felszólítja a fideszes képviselőket, gondolkodjanak el azon, hogy értékrendjük még megfele-e a Néppárt alapértékeinek, és ha igen, akkor ezekkel összhangban cselekedjenek.

A lap azt írja, Deutsch Tamás kizárásához valószínűleg nem lett volna meg a szükséges kétharmados többség a néppárti frakcióban, sőt lehet, hogy a szavazásig sem jutott volna el az indítvány.

A javaslatot a Twitteren közzétevő Maïa de La Baume bejegyzéséhez kommentelt Petri Sarvamaa, aki szerint a tervezet és annak következményei egyértelmű döntést jelentenek a pártcsalád számára. Szerinte csak egy út létezik a Fidesz jövőjét illetően, az, hogy a Néppárton kívülre kerüljenek.

(24.hu, Twitter/Maïa de La Baume, Petri Sarvamaa)

Figyelmébe ajánljuk