Német hadihajók jártak Tajvannál, Kína ideges

  • narancs.hu
  • 2024. szeptember 14.

Külpol

A Baden-Württemberg fregatt és egy kísérő ellátóhajó haladt át a szoroson.

Növeli a biztonsági kockázatot a Tajvani-szorosban Németország azzal, hogy két hadihajója ott haladt át – közölte szombaton a hvg.hu cikke szerint Li Hszi, a kínai hadsereg keleti hadszíntéri parancsnokságának rangidős kapitánya és szóvivője.

Szavai szerint „a német fél magatartása növeli a biztonsági kockázatokat és rossz jelzéseket küld”, a kínai csapatok pedig „határozottan szembeszállnak minden fenyegetéssel és provokációval”.

Vang Ji kínai külügyminiszter is megszólalt az ügyben szombaton, azt mondta, a Népi Felszabadító Hadsereg hajókat és repülőgépeket küldött a német hajók „megfigyelésére és figyelmeztetésére”.

Kína szakadár tartományának tekinti Tajvant, amely 1949-ben önállósodott, és saját kormánya van. A kínai állam hivatalosan nem mondott le arról, hogy akár erőszakkal is végrehajtja az újbóli egyesítést.

Németország 2021-ben indította első misszióját a csendes-óceáni térségben, de nem közelítette meg eddig a Tajvani-szorost. Most pénteken Boris Pistorius német védelmi miniszter előre szólt, hogy a Baden-Württemberg fregatt és egy kísérő ellátóhajó a szoros felé vagy azon keresztül fog haladni.

Az Egyesült Államok és Kanada hadihajói az utóbbi hónapokban többször is jártak a Tajvani-szorosban. Ilyenkor a kínai hadseregnél mindig készültséget rendeltek el.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk