Valakinek feltűnt, hogy Szijjártó mindig Lavrovval fotózkodik

  • narancs.hu
  • 2024. szeptember 14.

Külpol

Az amerikai hadsereg európai csapatainak korábbi főparancsnoka tankokról és bizalomról nyilatkozott.

Oroszország nyomulása nem az ukrajnai háborúval kezdődött, és ha tűzszünet is lesz, az még nem béke – nyilatkozta a 24.hu-nak Ben Hodges, az Egyesült Államok európai csapatainak korábbi főparancsnoka. 

A nyugalmazott tábornokkal Prágában, a Globsec Fórumon interjúzott a magyar hírportál újságírója. Emlékeztette, hogy hét éve az amerikai hadsereg tankokat és több ezer katonát küldött Európába, és az volt az első alkalom a hidegháború vége óta, hogy nem kivontak, hanem küldtek csapatokat, azzal a céllal, hogy elrettentsék Oroszországot. 

Ez nem sikerült – állapította meg Ben Hodges.

„A hidegháború után mindenki azt hitte, hogy ennek az egésznek vége – mondja a tábornok –, a németek, a britek visszavágták a haderejüket, mi otthagytuk Európát. Nagyjából egy időben azzal, hogy az utolsó amerikai tank is kivonult, Oroszország megszállta Georgia egy részét. Nem tettünk semmit. 2014-ben aztán Ukrajna egy részét is megszállta. Nem tettünk semmit. Az Aszad-rezsimet vegyi fegyverekkel támogatta. Nem tettünk semmit. Több ezer menekültet indított útnak Európa felé, ami természetesen nem volt véletlen. Nem tettünk semmit. A NATO nem volt egységes, és a Trump-kormány kétséget ébresztett abban, mennyire áll a szervezet mellett az Egyesült Államok. Közben a németek tovább építették az Északi Áramlatot, Macron elnök pedig arról beszélt, hogy a NATO agyhalott. Gondolhatja, hogy közben a Kremlben egymásra néztek és azt mondták, gyerünk, fejezzük be a munkát. Hiszen a Nyugat semmit nem fog tenni. Így néz ki tehát egy sikertelen elrettentés.”

Ben Hodges szerint „most ezeket a hibákat kell kijavítani”, szerinte akkor lehet igazán erős és meggyőző a NATO, ha nem csak tankokat mutat, hanem egységet is. A bizalmat például nem erősíti – mondta a tábornok –, hogy azt lehet látni, a magyar külügyminiszter lépten-nyomon orosz kollégájával, Szergej Lavrovval fényképezkedik. 

Az interjúban szó esik a Georgia – korábbi, ismertebb nevén Grúzia – orosz megszállását követő tűzszünetről, ami után Dél-Oszétiában és Abháziában orosz katonák maradtak. 

A nyugalmazott tábornok szerint a georgiai háborút lezáró megegyezés azt mutatja, hogy Oroszország nem tart be semmilyen megállapodást, hiszen másfél évtizede ki kellett volna vonnia a csapatait onnan.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!