Németország végleg leállítja három atomerőművét

  • narancs.hu
  • 2021. december 31.

Külpol

A másik hármat jövőre zárják be.

Szilveszterkor végleg leáll a hat németországi atomreaktorból három. Ezek a 80-as évek közepe óta működtek. A másik hármat jövőre zárják be – írja a 24.hu az AP-re hivatkozva. 

Azt, hogy az atomenergiáról fokozatosan áttérnek a megújuló energiákra, húsz évvel ezelőtt döntött el a Gerhard Schröder kancellár vezette kormány. Angela Merkel 2011-ben – a japán fukusimai katasztrófa után – visszavonta azt a korábbi döntést, amely meghosszabbította volna a német atomerőművek élettartamát. Akkor eldőlt, 2022-ben állítják le ezeket a reaktorokat.

 A döntéseket megelőző vitában az atomenergia-pártiak úgy érveltek, hogy ha tovább működhetnek ezek a reaktorok, Németország könnyebben teljesítheti az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére vonatkozó terveit. A német kormány azonban most úgy számol, hogy az atomreaktorok leállításával és a szénhasználat fokozatos, tíz éven belüli kivezetésével megmarad az ország energiaellátásának biztonsága, és 2045-re a német gazdaság „klímasemlegessé” válik.

Németország több szomszédja leállította atomerőműveit, más országok kitartanak a technológia mellett, így Magyarország és Franciaország, utóbbi is új reaktorok építését tervezi.

A németországi döntés nyomán munkahelyek szűnnek meg, de nem azonnal. Az RWE közüzemi vállalat tájékoztatása szerint a gundremmingeni atomerőmű hatszáz dolgozójának több mint kétharmadára például szükség lesz a 2030-as évekig, mert a leállítás is munkával jár. 

A német környezetvédelmi miniszter,  Steffi Lemke azt mondta, a döntés megalapozottságát nem írja felül, hogy az atomerőművek technológiája is fejlődik, mert a kormány azt tartja, ezek nagy kockázatú létesítmények, a radioaktív hulladék kezelése is kockázatos. Arról nincs hír, hol helyezik el a leállás után a több tízezer tonna nukleáris hulladékot, amelyben bizonyos anyagok hozzáértők szerint akár 35 ezer emberöltőn át is radioaktívak maradnak.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.