Németország végleg leállítja három atomerőművét

  • narancs.hu
  • 2021. december 31.

Külpol

A másik hármat jövőre zárják be.

Szilveszterkor végleg leáll a hat németországi atomreaktorból három. Ezek a 80-as évek közepe óta működtek. A másik hármat jövőre zárják be – írja a 24.hu az AP-re hivatkozva. 

Azt, hogy az atomenergiáról fokozatosan áttérnek a megújuló energiákra, húsz évvel ezelőtt döntött el a Gerhard Schröder kancellár vezette kormány. Angela Merkel 2011-ben – a japán fukusimai katasztrófa után – visszavonta azt a korábbi döntést, amely meghosszabbította volna a német atomerőművek élettartamát. Akkor eldőlt, 2022-ben állítják le ezeket a reaktorokat.

 A döntéseket megelőző vitában az atomenergia-pártiak úgy érveltek, hogy ha tovább működhetnek ezek a reaktorok, Németország könnyebben teljesítheti az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére vonatkozó terveit. A német kormány azonban most úgy számol, hogy az atomreaktorok leállításával és a szénhasználat fokozatos, tíz éven belüli kivezetésével megmarad az ország energiaellátásának biztonsága, és 2045-re a német gazdaság „klímasemlegessé” válik.

Németország több szomszédja leállította atomerőműveit, más országok kitartanak a technológia mellett, így Magyarország és Franciaország, utóbbi is új reaktorok építését tervezi.

A németországi döntés nyomán munkahelyek szűnnek meg, de nem azonnal. Az RWE közüzemi vállalat tájékoztatása szerint a gundremmingeni atomerőmű hatszáz dolgozójának több mint kétharmadára például szükség lesz a 2030-as évekig, mert a leállítás is munkával jár. 

A német környezetvédelmi miniszter,  Steffi Lemke azt mondta, a döntés megalapozottságát nem írja felül, hogy az atomerőművek technológiája is fejlődik, mert a kormány azt tartja, ezek nagy kockázatú létesítmények, a radioaktív hulladék kezelése is kockázatos. Arról nincs hír, hol helyezik el a leállás után a több tízezer tonna nukleáris hulladékot, amelyben bizonyos anyagok hozzáértők szerint akár 35 ezer emberöltőn át is radioaktívak maradnak.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk