Nobel-békedíjat kaphat a négy hónapja éhségsztrájkoló ukrán filmrendező

  • Narancs.hu/MTI
  • 2018. szeptember 18.

Külpol

Oleh Szencovot 2014 májusában tartóztatták le az oroszok.

Nobel-békedíjra jelölte a kijevi parlament kedden az Oroszországban bebörtönzött, több mint négy hónapja éhségsztrájkot folytató Oleh Szencov ukrán filmrendezőt. A norvég Nobel-bizottságnak szóló kérelmet tartalmazó határozati javaslatot a 450 fős törvényhozás 245 tagja hagyta jóvá.

Az előterjesztés szövege szerint Ukrajna Legfelsőbb Tanácsa (parlamentje) Nobel-békedíjra jelöli Szencovot – akit az Oroszországi Föderációban négy éve tartanak törvénytelenül fogva a Krími Autonóm Köztársaság és Szevasztopol városának, valamint Donyeck és Luhanszk megyék egyes területeinek Oroszország általi megszállása elleni hősies erőszakmentes tiltakozása miatt – bátor viselkedéséért, kiállásáért az emberi jogok védelméért és azért, mert kész feláldozni életét mások szabadságáért.

Szencov éhségsztrájkja meghirdetésekor azt követelte, hogy Oroszország engedjen szabadon minden általa fogva tartott ukrán politikai bebörtönzöttet, önmagának viszont nem kért szabadságot.

false

Az ukrán parlament a most megszavazott dokumentumban kitért arra, hogy Oleh Szencovot – a szöveg szerint – törvénytelenül tartóztatta le az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) 2014. május 10-én. 2015. augusztus 25-én 20 év börtönbüntetésre ítélték Oroszországban. A dokumentum szerint Szencov május 14-én kezdett éhségsztrájkjával fejezi ki tiltakozását Oroszország erkölcstelen és jogellenes, a nemzetközi joggal  és az általános emberi értékkel ellentétes politikájával szemben.

A múlt héten az Európai Parlament legnagyobb tömörülése, az Európai Néppárt (EPP) Oleh Szencovot jelölte az idei Szaharov-díjra.

(MTI)


Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.