Norvégia engedélyezte a bányacégeknek a hulladéklerakást a fjordokban

  • narancs.hu
  • 2024. január 12.

Külpol

A kormány szerint a tengeri szemétlerakás kevesebb környezetszennyezéssel jár, mint a szárazföldi.

Pert nyert a norvég kormány a környezetvédő szervezetekkel szemben, így engedélyezheti, hogy bányászati hulladékot öntsenek a fjordokba. A Nordic Mining bányászcég így több mint 15 éves vita után kapott engedélyt arra, hogy ipari hulladékot öntsön a Førde fjord aljára, a tervezet kritikusai szerint súlyosan veszélyeztetve a tengeri élővilágot - írja a hvg.hu a The Guardian cikke nyomán.

A pert kezdeményező két környezetvédő szervezetnek ráadásul 110 ezer euró (több mint 40 millió forint) perköltséget is fizetnie kell.

A fellebbezésre lenne lehetőségük, azonban a jogi költségek miatt nem fognak élni ezzel

mondták el a The Guardiannek.

Az egyik érintett szervezet, a Friends of the Earth Norway képviselői szerint a norvég kormány ezzel szembe ment az ENSZ által elfogadott Aarhus-i Egyezménnyel, amely garantálja a közvélemény számára, hogy környezetvédelmi ügyekben az igazságszolgáltatáshoz forduljon.

A Nordic Mining csiszolóanyagként használt ásványokat és a kozmetikai- és orvosi eszközök készítéséhez felhasználható rutilkvarcot bányászhat a fjord közelében, amelynek alján egy négy négyzetkilométeres, a teljes fjord területének mindössze 4 százalékát kitevő területet jelöltek ki a szemét lerakására. A cég évi 4 millió tonna hulladék lerakására kapott engedélyt, de elmondásuk szerint ennél kevesebbet, évi mintegy 1,2 millió tonnát öntenének a fjordba.

A norvég kormány szerint a tengeri szemétlerakás kevesebb környezetszennyezéssel jár, mintha a szárazföldön helyeznének el ugyanennyi bányászati hulladékot.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk