Novák, Orbán és Karácsony is megemlékezett a királynőről

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 8.

Külpol

„Mindig értette a kort, amelyben élt, megtalálta a hangot megannyi generációval.”

„A nőtől, az édesanyától, a királynőtől, az európai államfőtől búcsúzunk! – írja II. Erzsébet brit királynőről megemlékezve Novák Katalin köztársasági elnök a Facebookon. – Mély megrendüléssel értesültem II. Erzsébet királynő haláláról, egyúttal őszinte részvétemet fejezem ki a királyi család tagjainak. Szomorú szívvel és tisztelettel búcsúzunk a XX. századi brit és európai történelem egyik legmeghatározóbb alakjától. Mi, magyarok sokat tanultunk II. Erzsébettől a nemzetért és a családért való kiállásban. Emlékét szívünkben megőrizzük!”

Orbán Viktor miniszterelnök is búcsúzott a közösségi oldalon az angol királynőtől, ezzel a képpel:

„II. Erzsébet maga volt a velünk élő történelem. Tartalommal, lélekkel, tartással töltötte meg a monarchia elavultnak tűnő intézményét – írja Karácsony Gergely budapesti főpolgármester a halálhírre reagálva. – Uralkodása szolgálat volt, Nagy-Britannia és a Brit Nemzetközösség szolgálata. Életének közel száz, uralkodásának hetven éve alatt mindig értette a kort, amelyben élt, megtalálta a hangot megannyi generációval. Churchilltől a frissen beiktatott Liz Trussig tizenöt kormányfővel dolgozott együtt, a nép akaratát mindig tiszteletben tartva. Egy apró asszonyt, egy nagyformátumú államfőt veszített Nagy-Britannia és a világ, osztozom a gyászolók fájdalmában. Isten nyugosztalja, Felség!”

„Nem tudjuk, ki rendeli életünket. De dolgunk, ha már a miénk, hogy arra használjuk, amire rendeltetett – írja Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke. – II. Erzsébet brit királynő a történelmi pillanat korszakos uralkodója volt. Nagyon messziről, innen egy másiknak tűnő világból becsültem. Egy világ, és az általa vezetett Brit Birodalom omlott össze az ő uralkodása alatt, ő meg vezette országát egy új világba, megrendítően alázatosan, mégis magabiztosan...”

Márki-Zay Péter, ahogyan a miniszterelnök, egy fotóval és egy mondattal búcsúzott:

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk