Búcsúznak a világ politikusai II. Erzsébettől

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 8.

Külpol

Sorra érkeznek a részvétnyilvánító nyilatkozatok a brit politikusoktól és a világ egykori és jelenlegi vezetőitől.

"A szikla, amire a modern Nagy-Britannia épült" - így jellemezte II. Erzsébetet Liz Truss brit miniszterelnök. A királynő halálhírét csütörtökön este jelentették be. A miniszterelnök úgy fogalmazott, a korona III. Károlyra száll. "Isten óvja a királyt!" - mondta Liz Truss a BBC tudósítása szerint.

John Major volt miniszterelnök azt írta: "őfelsége, a királynő 70 éven át nemzetünk és annak jólétének szolgálatára szentelte életét. Közfeladatai ellátása során önzetlen, bölcs volt és nagylelkű. Mindannyian elvesztettünk egy számunkra nagyon értékes embert". Tony Blair korábbi brit miniszterelnök szerint nem csak uralkodójukat veszítették el, hanem azt a személyiséget, aki minden másnál jobban összehozta országukat, megtestesítette mindazt, ami miatt büszkék arra, hogy britek. Boris Johnson, az Egyesült Királyság nemrég leköszönt miniszterelnöke úgy fogalmazott: most fájdalom van mindannyiunk szívében, ez országunk legszomorúbb napja. Minderről a Telex adott hírt.

Emmanuel Macron francia államfő "Franciaország barátjának, a hazáját és az évszázadát meghatározó szívek királynőjének" nevezte II. Erzsébet királynőt. "Őfelsége II. Erzsébet királynő a brit nemzet egységét és folytonosságát testesítette meg több mint hetven éven át. Megőrzöm emlékemben Franciaország barátját, a hazáját és az évszázadát meghatározó szívek királynőjét" - írta a Twitteren a francia elnök franciául és angolul, miután egy fotót is posztolt a 96 éves korában elhunyt brit uralkodóról. Nicolas Sarkozy volt elnök közleményt adott, amelyben kiemelte, II. Erzsébet királynő "a két ország közötti megingathatatlan barátság, és az azt megalapozó értékek jelképe volt".

Bill Clinton, aki 1993-tól 2001-ig volt az Egyesült Államok elnöke, a Twitteren reagált a halálhírre. "II. Erzsébet 70 éves uralkodása alatt nagy változásokon vitte keresztül az Egyesült Királyságot". 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk