Őket küldi a Fidesz vitarendezőnek Svédországba és Finnországba

  • narancs.hu
  • 2023. március 3.

Külpol

Megvan a nagy csapat. 

Győri Enikő és Schaller-Baross Ernő európai parlamenti képviselők is a tagjai lesznek a jövő héten a NATO-taggá váló Svédországba és Finnországba induló magyar delegációnak – közölte a hvg.hu kérdésére Vajna Márton, a Fidesz EP-delegáció titkára.

Eddig ismert volt, hogy a delegációt Hende Csaba volt honvédelmi miniszter, az Országgyűlés törvényalkotási alelnöke vezeti, a testület alelnöke pedig Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke.

A magyar delegáció akkor tartózkodik a jövő héten Svédországban, amikor kedden ugyancsak oda utazik Jens Stoltenberg NATO-főtitkár. Önmagában ebben nincs semmi meglepő, ugyanis Svédország – Finnországgal együtt – éppen csatlakozni kíván a NATO-hoz, amihez már csak az kell, hogy Magyarország és Törökország megszavazza azt.

Érdekesség viszont, hogy Stoltenberg éppen aznap találkozik Ulf Kristersson svéd miniszterelnökkel, amikor szintén a stockholmi parlamentben lesz a Hende Csaba és Németh Zsolt vezette magyar parlamenti delegáció, hogy rendezzék a főleg „a magyar jogállamiságot ért bírálatok miatti vitáikat” az országgal. 

A hvg.hu megjegyzi, a NATO-főtitkár a múlt héten Finnországban járt, ahol Sanna Marin finn kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatóján sürgette a magyarokat a ratifikációra, és hozzátette, eddig nem kapott arra magyarázatot, miért húzza tovább a magyar kormány a szavazást márciusig. Azóta kiderült, hogy az Országgyűlés még annál is később tarthatja a szavazást, mint korábban szó volt róla: a jelenlegi napirend szerint a március 20-ai héten kerülhet csak rá sor – valójában éppen amiatt, hogy megvárhassák a kormánypárti delegációt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk