Biden és Scholz az ukrajnai háborúról egyeztettek a Fehér Házban

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. március 4.

Külpol

Ismét elkötelezték magukat, hogy folytatják Ukrajna segítését.

Joe Biden amerikai elnök a washingtoni Fehér Házban találkozott Olaf Scholz német kancellárral pénteken délután. Az amerikai elnök köszönetet mondott a kancellárnak Németország átfogó támogatásáért Ukrajnának, és ebben a szoros együttműködésért az Egyesült Államokkal és más szövetségesekkel. Joe Biden nem csupán a katonai támogatást méltatta, de a német „morális” kiállást is Ukrajna mellett, ami az elnök megfogalmazása szerint nem volt könnyű Németországban. Az elnök elismeréssel említette a berlini kormány döntését a katonai kiadások növeléséről.

Olaf Scholz a találkozó rövid nyilvános részén úgy fogalmazott, hogy sok mindenről kell beszélniük, és fontosnak nevezte, hogy közösen azt az üzenetet közvetítsék: az Ukrajna melletti kiállás folytatódik, „tartson, ameddig szükséges.”

A pénteki találkozó nagyjából egy órán keresztül tartott jórészt az elnök dolgozószobájában, és részben kifejezetten négyszemközt. A német kancellár tavaly február elején, hivatalba lépése után alig két hónappal, és az ukrajnai háború kitörése előtt két héttel járt Washingtonban hivatalos látogatáson.

Csütörtökön egy magas rangú kormányzati tisztségviselő egy sajtóbeszélgetésen előzetesen annyit mondott, hogy a találkozó alkalmat ad a két politikusnak összegezni tapasztalataikat Ukrajnával kapcsolatban, hiszen a közelmúltban mindketten találkoztak Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Az is elhangzott, hogy az ukrajnai háború összefüggésében szóba kerülhet Kína, és az általa keltett aggodalmak.

Az illetékes fontos jelzésként említette, hogy Olaf Scholz csütörtökön a német törvényhozásban figyelmeztette Kínát, hogy ne nyújtson támogatást Oroszországnak a háborúhoz, és arra szólította fel Pekinget, hogy befolyását annak érdekében vesse be, hogy Oroszország vonuljon vissza Ukrajna területéről.

Az előzetes közlés szerint a megbeszélés lehetőség arra is, hogy a német kancellár szóba hozza az európai aggályokat az amerikai úgynevezett inflációcsökkentési törvénnyel kapcsolatban, amely támogatást ígér amerikai vállalkozásoknak a megújuló energiára és zöldgazdaságra való áttérés ösztönzésére. Európai álláspont szerint ez elfogadhatatlan protekcionista intézkedés.

Németország egyik legjelentősebb katonai segítsége Ukrajna számára a Leopard harckocsik szállítása, amit január végén jelentett be, és aminek a feltétele a hírek szerint német részről az volt, hogy egyfajta szimmetria alapján az Egyesült Államok is köteleződjön el. Az Egyesült Államok akkor azt jelentette be, hogy egy zászlóaljnyi Abrams harckocsit ad Ukrajnának.

A német kancellár pénteki látogatását egy héttel később követi Ursula von der Leyen utazása. Az Európai Bizottság német elnöke a Fehér Ház pénteki közlése szerint tárgyal majd Ukrajna további támogatásáról, valamint az Egyesült Államok és az EU közötti együttműködés további elemeiről.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Kiszúrt autókerekek, leszaggatott plakátok, feljelentések - így várja a választást Ágasegyháza

A Bács-Kiskun megyei községben 2010 óta Füredi János a polgármester, akinek az előterjesztésére a képviselő-testület megtiltotta, hogy a kampány ideje alatt a jelöltek választási fórum céljából kibéreljék a település közintézményeit. Ez ellen, illetve a településen eluralkodott közhangulat miatt tüntettek egy maroknyian a napokban, két független polgármesterjelölt felhívására.