Olyan mértékű fejlesztésbe kezd a NATO, amilyet a Hidegháború óta nem látott a világ

Külpol

A szervezet tagjai Oroszországot tekintik a legközvetlenebb fenyegetésnek, de Kínát sem becsülik alá.

Jens Stoltenberg, a szervezet főtitkára hétfőn, a szövetséges országok madridi csúcstalálkozója előtti Brüsszelben tartott sajtótájékoztatót. Ezen azt mondta, hogy a szövetségesek várhatóan az új biztonsági helyzethez alkalmazkodó stratégiai koncepciót fogadnak el, amely Oroszországot tekinti a legközvetlenebb fenyegetésnek, és foglalkozik a Kína által jelentett biztonsági kihívásokkal is.

Arról is beszélt, hogy a csúcstalálkozón megegyeznek egymilliárd euró költségvetésű NATO Innovációs Alap létrehozásáról, amely a kettős felhasználású új technológiákba történő beruházást szolgálja. Ezenkívül várhatóan Ukrajnának nyújtandó katonai segítségnyújtási csomagról is megállapodnak.

A csúcson előrelépést szeretnének elérni Finnország és Svédország történelmi jelentőségű NATO-tagsági kérelmével kapcsolatban is, a szövetség valamennyi tagállamának aggályait figyelembe véve.

Azonban ami ennél is fontosabb:

A NATO jóval 300 ezer fő fölé emeli magas készültségi katonai erőinek létszámát, hogy kezelni tudja az Oroszország által jelentett biztonsági kihívásokat

- jelentette ki Stoltenberg.

"Megerősítjük azt a képességünket is, hogy konfliktus esetén több, előre telepített katonai felszereléssel, légvédelemmel tudjunk reagálni" - tette hozzá. Mint mondta, ennek keretében, többek között, megerősített parancsnokságra, korszerűsített védelmi tervekre lesz szükség.

Mindez védelmünk legnagyobb átalakítását jelenti a hidegháború óta

- tette hozzá a főtitkár. Felhívta a figyelmet arra, hogy ennek megvalósításához, több beruházásra lesz szükség. A hétfőn közzétett nemzeti védelmi költségvetéssel kapcsolatos jelentésre hivatkozva elmondta:

  • az utóbbi nyolc évben emelkednek az európai szövetségesek védelmi kiadásai,
  • kilenc ország érte el, vagy haladta meg a hazai össztermék 2 százalékában meghatározott védelmi költségvetési minimumot,
  • továbbá tizenkilenc szövetséges ország várhatóan 2024-ig eléri ezt a célt.

Ezért a kétszázalékos arányt Stoltenberg szerint egyre inkább nem felső, hanem alsó határnak kell tekinteni.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk