Orbán, az identitásvédő

  • Narancs.hu/MTI
  • 2018. július 24.

Külpol

Magyarország „identitásvédő álláspontot” foglal el.

Amikor Montenegró a saját határait védi, Magyarországot és az egész Európai Uniót is védi – jelentette ki Orbán Viktor kedden Podgoricában, a Duško Marković montenegrói kormányfővel folytatott megbeszélés utáni közös sajtótájékoztatón, és egyúttal segítséget ajánlott a migrációval kapcsolatos nehézségek kezelésében.

Magyarország a miniszterelnök szerint egy „identitásvédő álláspontot” foglal el, és megvédi területi integritását is. A migráció ügyében az egyetlen siker a balkáni útvonal lezárása volt, ami Magyarország nevéhez fűződik, és amit most már egész Európában elismernek. A balkáni útvonalat tehát zárva kell tartani.

Európa Orbán Viktor szerint súlyos hibákat követ el, mivel nem akarja ugyanis tudomásul venni, hogy tartózkodni kell minden olyan lépéstől, amelyet Afrikában vagy a Közel-Keleten hívójelként értelmeznek. Ezeknek a kétértelmű üzeneteknek az eredménye, hogy emberek fulladnak a vízbe – mondta, politikailag észszerűtlennek és embertelennek minősítve ezt az európai politikát. Majd hozzátette: a jövő májusi európai parlamenti választáson az emberek a migrációról fognak szavazni.

A magyar–montenegrói kapcsolatokat pedig úgy jellemezte, hogy a két ország között nincs se taktikai, se stratégiai érdekellentét.

„Montenegrót holnap reggel, de legkésőbb holnapután reggel fel lehetne venni az EU-ba, ha lenne rá akarat” – fogalmazott, azt ígérve, hogy Magyarország ennek az európai akaratnak a létrehozásában aktívan részt fog venni.

Duško Marković szerint előfordulhat, hogy szükség lesz a felajánlott drótkerítésre. Albánia irányából ugyanis elég nagy számban érkeznek migránsok Montenegróba. A montenegrói miniszterelnök kijelentette: szívesen látják a magyar beruházókat Montenegróban.

Magyarország mindeközben hivatalosan is bejelentette az ENSZ-nek kilépését a globális migrációs csomag elfogadási folyamatából. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden újságíróknak kifejtette: bebizonyosodott, hogy a migrációt illetően feloldhatatlan az ellentét Magyarország álláspontja és az ENSZ megközelítése között.

Magyarország továbbra is fenntartja a migrációs politikáját, azon „semmilyen globális csomag nem változtat”, ennek érdekében tették meg a hivatalos lépéseket – magyarázta a tárcavezető.

 

 

Neked ajánljuk