Orbán Viktor gyakorlatilag semmire sem jutott Bécsben, maximum lett még egy ellensége

  • narancs.hu
  • 2018. január 30.

Külpol

Volt egy kisebb tüntetés is.

Bécsbe utazott ma a miniszterelnök, hogy találkozzon Sebastian Kurz osztrák kancellárral. Az Index arról ír a Die Presse nyomán, hogy Orbán valósággal menekült a sajtó elől, az interjúkérelmeket elutasította, és az osztrák kancellárral közös sajtótájékoztatón is csak az Echo Tv és a közmédia kérdezhetett magyar részről.

Orbán az MTI szerint arról beszélt, hogy a schengeni rendszert meg lehet védeni: a külső határoknak zárva, a belső határoknak pedig nyitva kell lenniük. A miniszterelnök arra is emlékeztetett, hogy az osztrák kancellár már külügyminiszterként is jó partnere volt Magyarországnak a migrációs kérdésekben. Több témában azonban nem értett egyet a két fél, ilyen például az osztrák családtámogatás átalakítása, ami hátrányosan érintené többek között a magyar családok egy részét is, ugyanis jelenleg negyvenezer magyar gyermek szülei dolgoznak Ausztriában, és fizetik ott a járulékokat. Ezenkívül Paks 2-vel kapcsolatban sincs meg a közös hang az osztrákokkal, Kurz nem támogatja a beruházást. A megbeszélés napján egyébként zöld aktivisták tiltakoztak a kancellári hivatal előtt Paks 2 ellen.

Figyelmébe ajánljuk

Tüttő Kata vezeti az MSZP EP-listáját

  • Narancs.hu/MTI

A listavezető szerint amikor a párt azt mondja, hogy erősebb Európát akar, akkor „nem több Brüsszelre gondol”, hanem erősebb önkormányzatokra, helyi közösségekre.