Orbán Viktor gyakorlatilag semmire sem jutott Bécsben, maximum lett még egy ellensége

  • narancs.hu
  • 2018. január 30.

Külpol

Volt egy kisebb tüntetés is.

Bécsbe utazott ma a miniszterelnök, hogy találkozzon Sebastian Kurz osztrák kancellárral. Az Index arról ír a Die Presse nyomán, hogy Orbán valósággal menekült a sajtó elől, az interjúkérelmeket elutasította, és az osztrák kancellárral közös sajtótájékoztatón is csak az Echo Tv és a közmédia kérdezhetett magyar részről.

Orbán az MTI szerint arról beszélt, hogy a schengeni rendszert meg lehet védeni: a külső határoknak zárva, a belső határoknak pedig nyitva kell lenniük. A miniszterelnök arra is emlékeztetett, hogy az osztrák kancellár már külügyminiszterként is jó partnere volt Magyarországnak a migrációs kérdésekben. Több témában azonban nem értett egyet a két fél, ilyen például az osztrák családtámogatás átalakítása, ami hátrányosan érintené többek között a magyar családok egy részét is, ugyanis jelenleg negyvenezer magyar gyermek szülei dolgoznak Ausztriában, és fizetik ott a járulékokat. Ezenkívül Paks 2-vel kapcsolatban sincs meg a közös hang az osztrákokkal, Kurz nem támogatja a beruházást. A megbeszélés napján egyébként zöld aktivisták tiltakoztak a kancellári hivatal előtt Paks 2 ellen.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?