Orbán „patrióta kiáltványt” fogalmazott szélsőjobboldali szövetségeseivel

  • narancs.hu
  • 2024. június 30.

Külpol

Megalakult az új pártszövetség Patrióták Európáért néven.

Patrióta kiáltványt fogadott el az európai jövőért Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke vasárnap délelőtt Bécsben Herbert Kickllel, az Osztrák Szabadságpárt elnökével valamint Andrej Babis korábbi cseh kormányfővel, az ANO párt elnökével közösen.

A megbeszélés után Kickl jelentette be vasárnap délelőtt, hogy új pártszövetséget hoznak létre Patrióták Európáért néven.

„Új korszak kezdődik” - jelentette ki a Orbán, amikor az új európai politikai együttműködésről hírt adott Kickl és Babis társaságában. Merészen hozzátette: 1989-ben elkezdődött az európai politikának egy korszaka, amikor leomlott a berlini fal, és ez a korszak a mostani európai parlamenti döntéssel lezárult. Az új korszak első, döntő jelentőségű pillanata az új európai politikai frakció létrejötte, amely meg fogja változtatni az európai politikát.

Arról mi is írtunk, hogy Orbán a két politikussal tárgyalt vasárnap délelőtt, hogy létrejöjjön a közép-európai szélsőjobboldali erők szövetsége, miután a nyugat-európai szélsőjobboldal vezető erője, a Giorgia Meloni által vezetett Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) szövetsége a gyanús orosz kapcsolatai miatt nem fogadta be Orbánékat.

A szöveg szerint „Európa nemzetei történelmi fordulóponthoz érkeztek”. Az Európai Unió – amely egykor a megbékélés vágyában gyökerező álomprojekt volt a két világháború és több évtizednyi megosztottság által okozott pusztítást követően – „az európaiak ellen fordult, és most olyan érdekeket képvisel, amelyek ellentétesek a nemzetek, a térségek és az európai hazánkat alkotó kis közösségek akaratával.”

Az európai polgárok számára ismeretlen és tőlük távol álló intézmények – olyan erős globalista erőkkel, senki által meg nem választott bürokratákkal, lobbi- és érdekcsoportokkal együtt, akik és amelyek semmibe veszik a többség hangját és a szélesebb népi demokráciát – terveznek a nemzetek helyébe lépni. És mi ehhez az eszközük? Egy európai központi állam – írja a kiáltvány.

A szélsőjobboldali kiáltvány szerint ma a politikai törésvonal „immár nem konzervatívok és liberálisok vagy a jobboldal és a baloldal között húzódik meg, hanem a centristák – akik egy új európai szuperállam hírnökei – és a patrióták, illetve szuverenisták között, akik az általunk nagy becsben tartott európai nemzetek megőrzéséért és megerősítéséért harcolnak”.

Orbánék egy olyan Európában hisznek, amely erős, büszke és független nemzetekből áll. „Elkötelezett a béke és a párbeszéd mellett, de ugyanakkor készen áll, hogy megvédje magát minden veszéllyel szemben; megvédi és ünnepli európai identitását, hagyományait és szokásait, a görög-római és zsidó-keresztény örökség gyümölcsét” – írják.

 
Háborús plakátok a béke jegyében elkötelezett kormánytól
Facebook / Rózsa András
 

 

A szélsőjobboldali szövetség azt állítja, erőteljesen ellenáll minden olyan kísérletnek, amelynek célja a szabadságjogok korlátozása vagy átértelmezése. Hitük szerint Európa elszánt a határai megvédése, az illegális migráció megállítása és kulturális identitása megőrzése mellett, követve az európai polgárok túlnyomó többségének az akaratát; olyan nemzetekből áll, amelyek készek megvédeni népeiket bármely és minden potenciális veszéllyel szemben, legyen az politikai, gazdasági, vallási vagy kulturális természetű.

Az európai „patrióta erők” a dokumentumban azt ígérik, hogy a kontinens jövőjét visszaadják az európai embereknek. „Visszavesszük intézményeinket és olyan irányba tereljük az európai politikát, amely a nemzeteinket és népeinket szolgálja. Előtérbe helyezzük a szuverenitást a föderalizmussal szemben, a szabadságot a diktátumokkal szemben, és a békét: ez az Európát szolgáló patrióták kiáltványa” – zárul a Bécsben vasárnap elfogadott dokumentum.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Helyreigazítás

  • narancs.hu

Helyreigazítás a 18 milliárd forintos kárértéknél állt meg a nyomozás a pünkösdi egyház ügyében című cikk miatt.