Orbán uniós diplomaták szerint is „hasznos idiótaként” viselkedik

  • narancs.hu
  • 2024. július 9.

Külpol

A Politico összefoglalója szerint vannak, akik „trollkodásról”, míg mások a soros elnökség megszakításáról beszélnek.

Egyre több bosszúságot okoz az uniós diplomatáknak, hogy szerintük Orbán Viktor a magyar kormány világnézetének propagálására használja a soros elnökséget, ami gyakran élesen különbözik az EU többi tagállamának álláspontjától, legyen szó akár az Ukrajnának nyújtott segélyekről vagy az Oroszország elleni szankciókról – írja keddi hírlevelében a Politico.

„Elképesztő az a sebesség, amivel ezt a trollkodást végzi”

– fogalmazott a magyar miniszterelnök moszkvai és pekingi útjával kapcsolatban a lapnak nyilatkozó egyik uniós diplomata, egy másik pedig azt mondta: „Lenin kifejezésével élve: Orbán »hasznos idiótaként« viselkedik az EU egységének aláásására tett kísérletekben.” Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, hétfőn a cseh külügyminiszter is „hasznos idiótának” nevezte Orbánt az X-en (korábban Twitter).

Az orbáni „békemisszió” okozta problémákkal a lap szerint a szerdai nagyköveti találkozón tervezik szembesíteni a magyar kormány képviselőit. Igaz, a magyar kormány is tudja, hogy beszélnie kell az ügyről a többi uniós képviselet tagjaival, így szerdára ők is bejelentették, hogy tájékoztatót tartanak.

A lap szerint egyébként már az is felmerült, hogy idő előtt lezárják Magyarország soros elnöki ciklusát, és a tisztséget átadják Lengyelországnak, de az erről nyilatkozó egyik diplomata szerint ez a lehetőség „még nem” merült fel komolyan, majd hozzátette, a hangsúly a „mégen” van. Mások Charles Micheltől, az Európai Tanács jelenlegi elnökétől várják, hogy keményebben lépjen fel Orbánnal szemben. Valérie Hayer, a Renew Europe képviselőcsoport elnöke például egy levélben azt írta Michelnek:

„Szeretném megkérni, hogy világosan jelentse ki […] hogy bárkihez is szóljon Orbán Viktor az Unión kívül, ő ezt csak a saját nevében tette, és soha nem képviselheti az EU-t.”

A hvg.hu emlékeztett, Peking után a magyar miniszterelnök következő úticélja Washingtonba, ahol az idei NATO-csúcson vesz részt, bár az sem kizárt, hogy Orbán Donald Trumppal is találkozik majd.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Post mortem

Az egész világot megrázó szörnyűségeknél gyakran előkerül a tettes ízlése – nem akarjuk elhinni, hogy egy átlagos ember is követhet el borzalmas dolgokat, keressük a furcsaságokat, az előjeleket, amelyeknek gyanúsnak kellett volna lenniük.

A szellemek ereje

  • - turcsányi -

Johnny Lobónak nehéz élete volt. Már a háború korai szakaszában megjárta Vietnamot, s hazatérve polgárjogi harcosnak állt; az indiánok jogaiért küzdött.