Orbán az „ukrán dolgokról” is tárgyal Putyinnal

  • narancs.hu
  • 2024. július 5.

Külpol

„Értem, hogy nem csak a partneremként jött ide, hanem mint az EU elnökségének képviselője is” – mondta az orosz elnök.

„Értem, hogy most nem csak a partneremként jött ide, hanem mint az Európai Unió elnökségének képviselője is, remélem, hogy lesz lehetőségünk megvitatni a kétoldalú kapcsolatainkat ebben a nagyon nem egyszerű helyzetben” – mondta pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken, amikor Szergej Lavrov külügyminiszter társaságában Moszkvában fogadta Orbán Viktor miniszterelnököt és Szijjártó Péter külügyminisztert.

A találkozó nyilvános részéről az orosz Komszomolszkaja Pravda tett közzé videót.

Az orosz elnök azt mondta, beszélni fognak „a legnagyobb európai válságról” is, az „ukrán dolgokról”. Megemlítette, tudja, hogy a magyar kormányfő július másodikán Kijevben járt, most pedig eljött, hogy megbeszéljék ennek a helyzetnek „minden árnyalatát”. Putyin azt mondta, bár biztosan ismert a magyar partner előtt a legutóbb ismertetett álláspontja és minden orosz javaslat, készen áll megvitatni Orbánnal az összes árnyalatot. Arra számít, vendége ismerteti az ő álláspontja mellett az európai szempontot is.

Az orosz elnök a kétoldalú kapcsolatokat is említette, azt, hogy 30 százalékkal csökkent Orosz- és Magyarország között az áruforgalom. „Összességében van min dolgozunk, és megvalósítjuk a projekteket” – mondta az elnök, azt is, örül, hogy látja Orbán Viktort.

A magyar miniszterelnök azt mondta, hogy 2009 óta ez a 14. kétoldalú találkozójuk – kijavította a tolmácsot, aki másodszorra fordított 14.-et –, de ez a mostani megbeszélés különlegesebb, mint a korábbiak. Most július elsejével tényleg Magyarország adja az Európau Unió soros elnökségét. Orbán emlékeztetett, utoljára a háború előtt találkoztak, 2022 februárjában. Megköszönte, hogy Putyin „ilyen nehéz körülmények között is” fogadja őt.

„Meg kell állapítanom elnök úr, hogy lassan elfogynak azok az országok, amelyek mind a két háborúban álló féllel tudnak beszélni. Lassan Magyarország az egyetlen ország Európában, amely mindenkivel tud beszélni, és ezt a helyzetet szerettem volna fölhasználni arra, hogy fontos kérdésekről tudjak önnel szót váltani, s néhány kérdésben, amelyek fontosak Európának, szeretném megismerni az ön álláspontját” – mondta Orbán Viktor Putyinnak. 

Mint ismert, Orbán alig három nappal azután utazott Moszkvába Putyinnal találkozni, hogy kedden Kijevben járt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tárgyalni, akivel kétoldalú kapcsolatokról szóló megállapodás kidolgozásában egyeztek meg, ami megoldja a közös problémákat.

Míg Orbán kijevi utazását előrelépésként értékelte a nemzetközi közvélemény, minthogy Orbán az ukrajnai háború kitörése óta Ukrajna-ellenes és oroszbarát politikát folytatott, amely elszigetelte potenciális szövetségeseitől is az EU-ban, a hirtelen jött moszkvai út általános felháborodást keltett az európai vezetők körében. 

Charles Michel, az Európai Unió Tanácsának állandó vezetője pedig igyekezett mihamarabb leszögezni, hogy Orbánnak az EU soros elnökeként sincs felhatalmazása arra, hogy az EU nevében tárgyalásokat folytasson Oroszországgal. Ugyanezt hangoztatta Josep Borell, az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője is.

Ehhez képest Putyin a találkozón arról beszélt, hogy Orbán az EU soros elnökeként is tette a látogatást, és Orbán is arra utalt, hogy az „Európának fontos” kérdésekről is akar tárgyalni Putyinnal. Sőt, Orbánnak a találkozóról szóló videója végén is a magyar EU-elnökség logója tűnik fel. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Amikor már unod, de akkor sem tudod letenni

  • Domsa Zsófia

Irodalmi kentaurnak nevezte megjelenésekor Knausgård önéletírásának ötödik kötetét, az Álmokat, és egyúttal az író körül dúló hype nyomába eredt. Idézzük fel a recenziót az Ásatás sorozatban.