Csak magát képviselte Orbán Moszkvában

  • narancs.hu
  • 2024. július 5.

Külpol

Az Európai Bizottság után a NATO is leszögezte: nem a nevükben tárgyalt Orbán Viktor Moszkvában.

Alighogy átvette a stafétabotot az unió soros elnöki székében, Orbán Viktor azonnak Kijevbe utazott és talákozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Épp egy hümmentésre maradt idő, mert a miniszterelnök szerdán már Moszkvában fotózodott Vlagyimir Putyinnal. A  két látogatás között nemcsak az volt a különbség, hogy Ukrajnába közúton kellett mennie, Moszkvába pedig repülhetett, hanem az is, hogy a keddi látogatást elégedett visszhangok kísérték, a szerdai után viszont mindenki azonnal magyarázkodni kezdett, hogy ahhoz nekünk semmi közünk.

Az Eruópai Bizottság után a NATO is így cselekedett. Jens Stoltenberg, a szervezet főtitkára a NATO-tagországok vezetőinek a július 9. és 11. között Washingtonban tervezett találkozóját megelőzően tartott sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva közölte: Orbán Viktor tájékoztatta a szövetséget pénteki moszkvai látogatásáról, ezzel együtt oda nem a NATO képviseletében utazott, hanem pusztán miniszterelnökként. 

Bár lehet erre cöcögni, Stoltenberg azt is elmondta, hogy Magyarország minden NATO-kötelezettségének eleget tesz. Ezzel együtt bármit is akart Orbán Moszkvában, bármit is egyeztetett a háború kimeneteléről - úgy, hogy Ukrajna nevét nem mondta ki - az nem biztos, hogy egybevág a NATO elképzeléseivel.

A jövő heti csúcs legfontosabb feladata az lesz, hogy megerősítse az észak-atlanti szövetség elkötelezettségét Ukrajna hosszú távú támogatása mellett. A tagországok vezetői várhatóan átfogó támogató csomag elfogadásában egyeznek meg Ukrajna számára, melynek része lesz a biztonsági segítségnyújtás mellett katonai képzés biztosítása is lesz. A NATO átveszi a nemzetközi biztonsági segítségnyújtás koordinálását, ami javítani fogja Ukrajna honvédő háborúját. "Ukrajnának győzedelmeskednie kell, melyhez szüksége van rendíthetetlen támogatásunkra".

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Amikor már unod, de akkor sem tudod letenni

  • Domsa Zsófia

Irodalmi kentaurnak nevezte megjelenésekor Knausgård önéletírásának ötödik kötetét, az Álmokat, és egyúttal az író körül dúló hype nyomába eredt. Idézzük fel a recenziót az Ásatás sorozatban.