Orbán Viktor ezúttal Pekingbe ment békét teremteni

  • narancs.hu
  • 2024. július 8.

Külpol

Az továbbra sem egyértelmű, pontosan milyen felhatalmazást lát béketurnéja mögött a magyar miniszterelnök.

A magyaroknak fontos, hogy Kína szorgalmazza a békét a világban – jelentette ki Orbán Viktor hétfőn Pekingben, ahol Hszi Csin-ping kínai elnökkel találkozott. Orbán az általa csak békemissziónak hívott turnéján ment Ázsiába, ahol az orosz-ukrán háborúról azt a kijelentést tette, hogy a magyar békszeretető nép, ezért „mindig a béke oldalán vagyunk, és sohasem a háború oldalán.”

 
Orbán Viktor és Hszi Csin-ping Pekingben
Miniszterelnöki Sajtóiroda
 

„Számunkra nagy jelentősége van annak, hogy Kína szorgalmazza: a világban ne háború, hanem béke legyen. (…) A Magyarország szomszédságában zajló konfliktus esetében is nagyra értékeljük az ön békekezdeményezését” – mondta Orbán Viktor Hszi Csin-pingnek, aki két hónapja Magyarországon járt. Ezt Orbán történelmi jelentőségű találkozónak nevezte, ahol komoly megállapodásokat kötöttek, és több nemzedékre is megalapozták a két nép közötti barátságot. Orbán megköszönte a kínai elnöknek, hogy emelték a két ország kapcsolatainak szintjét, és azt mondta, az azóta eltelt két hónapban is folyamatosan dolgoztak, hogy ezt a formát tartalommal töltsék meg. A miniszterelnök emellett gratulált Hszi Csin-pingnek Kína szilárdságához és stabilitásához, amelyet „ebben a viharos világpolitikában” az egész világ számára jelent.

Orbán Viktor a Facebookon azt írta, hogy „a háborúzó felek mellett három világhatalom, az Egyesült Államok, az Európai Unió és Kína döntésén múlik, mikor lesz vége az orosz-ukrán háborúnak. A háborúzó felekkel történt találkozóimat követően ezért jöttünk Pekingbe.”

Az Orbán által békemisszió 3.0-nak nevezett találkozóra elutazott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter, Máté János, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára, és Bíró Marcell, a miniszterelnök nemzetbiztonsági főtanácsadója is.

 

 
Orbán Viktor Pekingben tárgyal
Miniszterelnöki Sajtóiroda
 

Orbán egy hete az EU Tanácsának soros elnöke, de már megjárta Kijevet, bármiféle egyeztetés nélkül Moszkvát, Azerjajdzsánt és Pekinget. Bár a látogatások a magyar elnökság logójával vannak ellátva és Orbán kommunikációjából akár arra is következtethetnénk, hogy ő itt most az EU-t képviseli a találkozókon, a közös külügyet valójában pont nem a soros elnök képviseli, az orosz látogatása során pedig az uniós külügyi képviselő is hangsúlyozta ezt.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk