Orbánék inkább hagynák megfulladni őket: Magyarország megvétózta a tengerbe zuhant menekültek kimentését

  • narancs.hu
  • 2019. július 19.

Külpol

Kegyetlen.

Megvétózták az EU-tagországok belügyminisztereinek közös nyilatkozatát a V4 tagállamai, köztük Magyarország – közölte a Belügyminisztérium.

Képünk illusztráció

Képünk illusztráció

Fotó: MTI

A hvg.hu cikke előbb idézi a magyar kormányzati álláspontot, amiről hamar kiderül, csak a teljes történet egyik részletét bontja ki. Eszerint  az európai belügyminiszterek helsinki informális találkozóján „a bevándorláspártiak újabb kísérletet tettek arra, hogy közös nyilatkozatot fogadtassanak el, amely kimondaná, hogy a tagállamok vállalják a Földközi-tengeren működő NGO-hajók által Afrikából Európába szállított migránsok szétosztását”.

Ezt viszont az orbáni politikának megfelelően megvétózta a magyar képviselet.

Eközben van itt egy másik szempont is, ami nem kevésbé fontos, sőt. Ugyanis Maria Ohisalo, az EU soros elnökségét betöltő Finnország belügyi tárcavezetője szerint ők sokkal inkább arra kerestek megnyugtató megoldást, „hogyan lehetne megakadályozni, hogy emberek haljanak meg a Földközi-tengeren.” A térség ugyanis – ahogy korábban Ursula von der Leyen kedden megválasztott bizottság elnök is fogalmazott – a világ egyik leghalálosabb határszakasza.

„Nem hagyhatjuk, hogy az emberek megfulladjanak, ki kell találnunk valamit az ad hoc megoldások helyett” – mondta a finn politikus.

Erre mondott tehát nemet a magyar kormányzat képviselője.

Figyelmébe ajánljuk