Uniós belügyminiszterek megoldást kerestek arra, hogy a menekültek ne fulladjanak a tengerbe, a V4-ek megvétózták a törekvéseiket

  • Narancs.hu/MTI
  • 2019. július 18.

Külpol

Persze, ők győzelemként könyvelik el.

A bevándorláspártiak újabb kísérletet tettek az EU-tagországok belügyminisztereinek csütörtöki, informális találkozóján arra, hogy közös nyilatkozatban mondják ki: a tagállamok vállalják a Földközi-tengeren működő NGO-hajók által Afrikából Európába szállított migránsok szétosztását - közölte a Belügyminisztérium (BM) az MTI-vel.

A közlemény szerint a visegrádi országok elutasították a nyilatkozatot, mert álláspontjuk szerint nem megszervezni kell a bevándorlást, hanem megállítani. A megbeszélésen Kontrát Károly, a BM parlamenti államtitkára megdöbbentőnek nevezte, hogy a bevándorláspártiak újabb és újabb kísérletet tesznek arra, hogy saját akaratukat és a migránsok betelepítését rákényszerítsék a tagállamokra.

A magyar kormány ezt kezdettől elutasítja: nem a migránsok beszállítását és elosztását, hanem Európa külső határainak védelmét kell megszervezni, a bevándorlást meg kell állítani és a tisztázatlan hátterű NGO-hajók működését meg kell akadályozni - tette hozzá.

A Helsinkiben tartott ülés után Christophe Castaner francia belügyminiszter azt mondta, a tagországok miniszterei nem jutottak megállapodásra arról, legyen-e ideiglenes megoldás a Földközi-tengeren megmentett emberek szétosztására, és az milyen legyen, de erre vonatkozóan az erőfeszítések folytatódnak - zárul a közlemény.

Arra nem tértek ki, hogy pontosan miről is tárgyaltak az uniós belügyminiszterek. A hvg.hu emlékeztetett, Mario Ohisalo, az EU soros elnökségét betöltő Finnország belügyi tárcavezetője azt mondta, arra kerestek megoldást, miképpen lehetne megakadályozni, hogy emberek haljanak meg a Földközi-tengeren, hiszen köztudott, hogy a térség az egyik „leghalálosabb” határszakasz.

„Nem hagyhatjuk, hogy az emberek megfulladjanak, ki kell találnunk valamit az ad hoc megoldások helyett” – fogalmazott.

(Borítóképünkön: Az SOS Méditerranée civil szervezet 2018. augusztus 13-án közreadott felvétele Európába igyekvő afrikai bevándorlókról a szervezet Aquarius nevű mentőhajóján, a Földközi-tengeren augusztus 10-én. Az Aquarius európai kikötőt keres 141 migránssal a fedélzetén. MTI/EPA/SOS Méditerranée/Guglielmo Mangiapane)

Figyelmébe ajánljuk