Orbántól kér menedékjogot a Gruevszki

  • narancs.hu
  • 2018. november 13.

Külpol

Budapesten bujkál és itt kér menedékjogot a börtönre ítélt volt macedón miniszterelnök.

Nikola Gruevszki, volt macedón miniszterelnök mindezt egy facebook-bejegyzésében közölte, ahol azt is megírta, az elmúlt napokban számtalan halálos fenyegetést kapott és félti az életét, ezért fordult a magyar hatóságokhoz.

Hétfő este macedón hírforrások közölték, hogy elfogatóparancsot adtak ki a volt miniszterelnök ellen, mert nem jelent meg a börtönben, hogy megkezdje kétéves büntetésének a letöltését – írja a 444.hu.

Gruevszkinek november 8-ig kellett volna jelentkeznie a kijelölt, Szkopje melletti Shuto Orizari fegyházában, miután két év börtönbüntetésre ítélte a bíróság, amiért 2012-ben törvénytelenül utasította Gordana Jankuloszka belügyminisztert arra, hogy szerezzen be neki egy 600 ezer eurós Mercedest privát használatra. (Jankuloszkát is elítélték egy külön tárgyalássorozat végén, hat évet kapott.)

A Mercedes megvásárlására 2015-ben derült fény, amikor az akkor még ellenzéki - azóta kormányfővé választott - szociáldemokrata Zoran Zaev nyilvánosságra hozta Gruevszkinek és a kormány több magas rangú tisztségviselőjének illegálisan lehallgatott telefonbeszélgetéseit.

Gruevszki 2006 és 2016 között volt Macedónia kormányfője. Ezen idő alatt bizalmas kapcsolatot alakított ki Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, akivel Arthur Finkelstein személyében közös tanácsadójuk is volt. (Finkelstein találta ki a Stop Soros kampányt.)

Orbán Viktor személyesen kampányolt Gruevszki pártja mellett tavaly ősszel, mondván Gruevszkinek is a nemzet az első, és a nem kér a migránsokból. A macedón jobboldal végül elvesztette a választásokat.

Macedónia 2015-től biztonságos országnak számít, így Gruevszkinek nehezített eljárásban kellene bizonyítania, hogy üldöztetés érte hazájában.

Gruevszki viselt dolgairól a Magyar Narancs is többször beszámolt. Orbánhoz fűződő barátságának történetéről ebben a cikkben olvashat bővebben, míg az illegális telefonlehallgatásokról itt írtunk hosszabban.

Figyelmébe ajánljuk