Orosz dróntámadások: román földre is hullottak a roncsokból

  • Narancs.hu/MTI
  • 2024. július 31.

Külpol

Személyi sérülés nem történt, de a román fél hangsúlyozta, hogy a nemzetközi jog megsértése történt.

További drónok roncsait találták meg szerdán a Duna romániai partján, a Tulcea megyei Ceatalchioi település közelében - közölte a román védelmi minisztérium.

Az orosz dróntámadások nyomán, amelyeket az ukrán kikötői infrastruktúra és civil célpontok ellen intéztek, a román védelmi tárca, a honvédelmi, nemzetbiztonsági és közrendvédelmi rendszer más, specializált alakulataival közösen módszeresen folytatta azoknak a térségeknek az átfésülését, ahova a lakossági bejelentések szerint dróndarabok hullhattak.

Eddig a Tulcea megyei Plauru és Periprava közelében találtak drónokból származó roncsokat. A terepen végzett keresés egyelőre nem igazolta azokat a bejelentéseket, amelyek szerint Niculitel és Chilia községek területén is dróndarabok csapódtak be.

A román tárca közleménye szerint valamennyi igazolt és feltételezett becsapódási helyszín a lakott területeken kívül található, nem történt személyi sérülés és nem keletkeztek károk az infrastruktúrában sem.

A minisztérium folyamatosan tájékoztatja a NATO-szövetségeseket az orosz támadások által előidézett helyzetről.

A bukaresti védelmi minisztérium határozottan elítéli az ukrán civil infrastruktúra elleni indokolatlan, a nemzetközi jog előírásait sértő orosz támadásokat.

Tavaly szeptember óta az ukrán gabonaexportban jelentős szerepet játszó folyami kikötők ellen intézett orosz támadások során több ízben zuhantak le – vélhetően az ukrán légelhárítás által lelőtt – drónok a NATO-tag Románia területén. Románia a határ mentén több légvédelmi óvóhelyet épített a polgári lakosság védelme érdekében, és az ukrán kikötők elleni orosz légitámadások idején rendszeresen küld RO-Alert riasztásokat a szomszédos Tulcea és Galac megyei lakosok telefonkészülékeire, amelyekben arra figyelmezteti őket: fennáll a veszélye, hogy a légtérből lezuhanó tárgyak (drónok vagy lelőtt drónok darabjai) csapódnak be román területre.

(A címlapkép illusztráció: másik orosz drón látható rajta.)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Cirkusz a keresztfán

Ismerős a helyzet, amikor a gyerek csinál valami valóban vicceset, a felnőttből kiszakad egy hangos röhögés, mire a gyerek vérszemet kapva a heves reakciótól, előadja ugyanazt újra és újra, minden körben egyre elvetemültebben?

Sok kis bukás

A Helsingborgból egyebek közt Sanghajon és Párizson át most hozzánk érkezett kollekció koncepciója valóban egyedi: a szervezők összegyűjtötték az emberiség történetének nagy bukásait.

Mezítláb

  • Kiss Annamária

Formákba rendeződik a függöny előtt gomolygó füst, amelynek „takarásában” három férfi megtámad egy fehér ruhás fiatal lányt.

Mert élnek

Mielőtt belevágnánk, képzeljük magunk elé egy pillanatra a kalocsai érseket teljes harci ornátusban.

A látó ember

A múlt szombati tusnádfürdői beszéd napi politikai útmutatásokat és bejelentéseket csupán szűk számban tartalmazott.

A beugró

Minden jel szerint megszerzi a demokraták támogatását és hamarosan hivatalos jelölt lesz. Néhány nap alatt fenekestül fordult fel az amerikai elnökválasztási kampány – a verseny újra kinyílt.

Gyanú ébredt benne

Amikor a Libri kétségbeesett munkatársa harmadszorra kérte, hogy jelöljem meg, hogy a kiadóm, a Patak Könyvek kiadványai közül melyek esnek a gyermekvédelmi törvény hatálya alá, megint eszembe jutott az, amit a nyolcvanas évek elején oly sokszor hallottam az erdélyi ismerőseimtől.