Orosz katonai repülőgép sértette meg a dán légteret

  • Narancs.hu/MTI
  • 2022. május 1.

Külpol

Svédország fölé is berepült egy légcsavaros felderítő repülőgép.

Orosz katonai repülőgép sértette meg a dán légteret, az ügy miatt hétfőre bekérették a koppenhágai orosz nagykövetet – közölte vasárnap Jeppe Kofod dán külügyminiszter.

„Teljességgel elfogadhatatlan és a jelenlegi helyzetben különösen aggasztó” – utalt a dán diplomácia vezetője az orosz–ukrán háborúra.

Svédország szintén jelezte, hogy megsértették légterét a Balti-tengeren a dán Bornholm szigettől keletre. A stockholmi hatóságok közlése szerint egy AN-30-as típusú, légcsavaros felderítőgépről van szó. Legutóbb Svédország március elején jelentett légtérsértést, akkor négy orosz harci repülőgép hatolt be idegen területre.

A több mint két hete kezdődött ukrajnai háború kezdete óta Svédország és a szomszédos Finnország a NATO-csatlakozást fontolgatja. Oroszország ismételten óva intette az Európai Unió két legészakibb tagállamát ettől a lépéstől. Dánia ugyanakkor 1949 óta NATO-tag.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk