Orosz katonák lőtték le az ukrán karmestert, mert nem akart részt venni egy koncerten

  • narancs.hu
  • 2022. október 16.

Külpol

Herszonban egy koncerttel akarták demonstrálni, hogy visszatért a "normális" élet.

Orosz csapatok megölték Jurij Kerpatenko, ukrán karmestert, mert megtagadta a szerepvállalást egy herszoni, propagandacélokból szervezett koncerten - írta meg a Guardian.

A kijevi kulturális minisztérium közlése szerint az eset még szeptember végén, a megszállás alatt álló Herszoben történt, azonban csak most került nyilvánosságra. A Gileja kamarazenekar október 1-jén koncertezett volna Herszonban, a megfogalmazás szerint a vezető karmester, Jurij Kerpatenko, aki kezdettől fogva hangosan ellenezte a közösségi médiában az orosz benyomulást, "kategorikusan elutasította az együttműködést a megszállókkal".  A koncertet ugyanis azért tartották volna, hogy demonstrálják a "békés élet visszatérését" Herszonban. A közlemény szerint, mivel Kerpatenko nem működött együtt az oroszokkal, megölték.

Az helyi illetékes hatóságok vizsgálatot indított a háborús törvények megsértésee és szándékos emberölés miatt. Az ügyet az ukrán és nemzetközi művészközösség is elítélte. 

"Tudjuk, hogy az orosz rezsim aktivistákra, újságírókra, művészekre, közösségi vezetőkre és mindenkire vadászik, aki kész ellenállni a megszállásnak" - nyilatkozta az eset kapcsán a háborús bűnöket vizsgáló, díjnyertes ukrán írónő, Victoria Amelina.

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!