Orosz rakéta- és dróntámadás érte Kijevet és Lvivet

  • narancs.hu
  • 2024. szeptember 4.

Külpol

Az orosz csapásban egy lvivi családból az anya és három lánya is meghalt.

Légitámadást hajtott végre rakétákkal és drónokkal szerdára virradóra az orosz hadsereg Kijev és a nyugat-ukrajnai Lviv ellen; a lengyel határtól nem messze fekvő város elleni csapásokban hét ember, köztük három gyermek vesztette életét, 35-en megsebesültek - jelentette regionális tisztviselők közleménye alapján az MTI.

Andrij Szadovij lvivi polgármester a Telegramon közölte, hogy a halálos áldozatok között van egy szülésznő és egy férfi, míg 35 ember orvosi ellátásra szorult. Az üzenetküldő alkalmazáson közzétett felvételen egy épület romjai között látható városvezető elmondta továbbá, hogy a város központja elleni légitámadásban több mint 50 épület rongálódott meg, köztük iskolák, egészségügyi intézmények és lakóépületek. Makszim Kozickij a megye kormányzója korábban arról számolt be, hogy a halálos áldozatok egyike egy 14 éves lány, a sebesültek közül pedig öten gyerekek.

Azt a 444 írta meg a BBC értesülései alapján, hogy a Lviv elleni támadásban egy helyi családból egyedül a férfi, Jaroszlav Bazijlevics élte túl a hajnali támadást. Felesége és három, 21, 18 és 7 éves lánya meghalt, amikor az otthonukat találat érte.

Volodimir Zelenszkij elnök fotókat tett közzé a Lviv elleni orosz csapások következményeiről, egyúttal arra emlékeztette a partnerországokat, hogy Ukrajnának égető szüksége van további légvédelmi eszközökre. Emellett szükségesnek nevezte még több nagy hatótávolságú fegyver átadását országának és a Nyugat engedélyét arra, hogy mélyen Oroszországban lévő célpontokra mérhessenek csapásokat.

Megemlékezett az elnök a szülővárosa, a kelet-ukrajnai Dnyipropetrovszk megyében lévő Krivij Rih elleni újabb, szerdán végrehajtott orosz rakétacsapásról is, amelyben öt helybeli sebesült meg – köztük egy tízéves kislány –, valamint több mint tíz többszintes lakóház, egy szálloda és polgári infrastrukturális létesítmények rongálódtak meg.

„Minden partnerünk a világon, aki segít Ukrajnának a légvédelemben, az élet igazi védelmezője, és mindenki, aki meggyőzi a partnereinket, hogy adjanak nagy hatótávolságú fegyvereket Ukrajnának, hogy tisztességesen választ adhasson a terrorra, konkrétan az ukrán városok elleni orosz terrortámadások megakadályozásáért cselekszik” – zárta szavait Zelenszkij.

A NATO-tag Lengyelország riadókészültségbe helyezte légierejének és szövetségeseinek az országban állomásozó vadászrepülőgépeit, hogy légterét biztonságban tartsa a támadások alatt, amire nyolc napon belül harmadszor került sor. „Ez egy újabb nagyon mozgalmas éjszaka volt a teljes lengyelországi légvédelmi rendszer számára” – közölte az X-en a lengyel hadsereg műveleti parancsnoksága.

A szerdai légicsapásokra egy nappal a közép-ukrajnai Poltava városa ellen ballisztikus rakétákkal végrehajtott orosz légitámadás után került sor. Az ukrajnai háború eddigi legtöbb halálos áldozatot követelő orosz légitámadásában az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat legutóbbi közlése szerint 53-an vesztették életület, és még öten lehetnek a romok alatt. A sebesültek száma 298-ra nőtt.

Hétfőn Kijev és más ukrán területek ellen hajtott végre átfogó légitámadást az orosz hadsereg drónokkal, ballisztikus rakétákkal és manőverező robotrepülőgépekkel. A vezérkar szerdai harctéri helyzetjelentése szerint az elmúlt nap alatt az orosz csapatok tizenegy irányban támadtak a frontvonalakon, 207 katonai összecsapás történt, több mint a fele a Donyeck megyei Pokrovszk és Kurahove térségében. A kijevi katonai vezetés összesítése szerint az orosz hadsereg összes embervesztesége meghaladta a 620 ezret. Az ukrán erők kedden megsemmisítettek egyebek mellett hét orosz harckocsit, harminc tüzérségi rendszert és 43 drónt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk