Orosz-ukrán számháború is zajlik a hadi sikerekről

  • narancs.hu
  • 2022. február 27.

Külpol

Az orosz és az ukrán védelmi minisztérium is az ellenfél veszteségeit sorolja, de az orosz védelmi tárca nem említ embereket.

 Eddig több mint 4000 orosz katona halt meg Ukrajna földjén a negyedik napja tartó háborúban – ezt az ukrán védelmi minisztérium közölte vasárnap.

A 444 által idézett ukrán forrás szerint az orosz haderő elvesztett 4300 katonát, 27 repülőt, 26 helikoptert, 146 (!) harckocsit, 708 páncélozott járművet, 1 Buk rakétarendszert, 4 Grad rakéta-sorozatvetőt és 2 drónt veszített eddig.

Az orosz forrás arról szól, hogy vasárnap délelőttig „az ukrán katonai infrastruktúra 975 létesítményét” semmisítették meg. Többek közt 23 parancsnokságot és kommunikációs csomópontot, 3 radarállomást, 31 légvédelmi rakétarendszert és 48 radart. Lelőttek 8 repülőt, 7 helikoptert, 11 drónt, 2 Tocska-U taktikai rakétát, 223 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 28 földön lévő repülőgépet, 39 rakéta-sorozatvető rendszert, 86 tüzérségi fegyvert és aknavetőt, 143 más katonai járművet.

Az orosz beszámolóban az ukrán fél emberveszteségeiről nincs szó. Az orosz védelmi minisztérium állítja, hogy az orosz hadsereg nem vesz célba városokat, csak „az ukrán katonai infrastruktúrát” támadja, „sebészi” pontossággal, és a polgári lakosságot nem fenyegeti veszély.

Az ukrajnai tudósításokból nem ez derül ki.

A forrásokat a 444 is fenntartásokkal kezeli.

Orosz hadm?velet

 
Dnyipro, 2022. február 27, vasárnap.  Készülnek a gyújtóbombák. Fotó:  MTI/EPA/Stanislav Kozliuk  

 Az MTI fotóján az látható, ahogy a kelet-ukrajnai Dnyipro város egyik terén vasárnap gyújtóbombákat gyártottak a helyiek. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk