Orosz-ukrán számháború is zajlik a hadi sikerekről

  • narancs.hu
  • 2022. február 27.

Külpol

Az orosz és az ukrán védelmi minisztérium is az ellenfél veszteségeit sorolja, de az orosz védelmi tárca nem említ embereket.

 Eddig több mint 4000 orosz katona halt meg Ukrajna földjén a negyedik napja tartó háborúban – ezt az ukrán védelmi minisztérium közölte vasárnap.

A 444 által idézett ukrán forrás szerint az orosz haderő elvesztett 4300 katonát, 27 repülőt, 26 helikoptert, 146 (!) harckocsit, 708 páncélozott járművet, 1 Buk rakétarendszert, 4 Grad rakéta-sorozatvetőt és 2 drónt veszített eddig.

Az orosz forrás arról szól, hogy vasárnap délelőttig „az ukrán katonai infrastruktúra 975 létesítményét” semmisítették meg. Többek közt 23 parancsnokságot és kommunikációs csomópontot, 3 radarállomást, 31 légvédelmi rakétarendszert és 48 radart. Lelőttek 8 repülőt, 7 helikoptert, 11 drónt, 2 Tocska-U taktikai rakétát, 223 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 28 földön lévő repülőgépet, 39 rakéta-sorozatvető rendszert, 86 tüzérségi fegyvert és aknavetőt, 143 más katonai járművet.

Az orosz beszámolóban az ukrán fél emberveszteségeiről nincs szó. Az orosz védelmi minisztérium állítja, hogy az orosz hadsereg nem vesz célba városokat, csak „az ukrán katonai infrastruktúrát” támadja, „sebészi” pontossággal, és a polgári lakosságot nem fenyegeti veszély.

Az ukrajnai tudósításokból nem ez derül ki.

A forrásokat a 444 is fenntartásokkal kezeli.

Orosz hadm?velet

 
Dnyipro, 2022. február 27, vasárnap.  Készülnek a gyújtóbombák. Fotó:  MTI/EPA/Stanislav Kozliuk  

 Az MTI fotóján az látható, ahogy a kelet-ukrajnai Dnyipro város egyik terén vasárnap gyújtóbombákat gyártottak a helyiek. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Gyúlnak a fények

  • - minek -

Szép számmal akadnak olyanok a popvilágban, akiknek tinédzserként hull az ölükbe a világhír, míg mások hosszú időn át, sok kitérővel küzdenek meg a sikerért, s ha látszólag későn rajtoltak is, mégis mindig akkor érnek oda a célhoz, amikor kell.

Kabuki Kőbányán

  • Kiss Annamária

A 19. századi Japán egyik leghíresebb írója, IV. Namboku Curuja kabuki színműve nyomán Silviu Purcărete a román nyelvű Radu Stanca Nemzeti Színházban 2018-ban rendezte meg ezt az előadást, hogy még abban az évben elnyerje vele a román színházi szövetség (UNITER) díját, három kategóriában is.

Utcazene

Mint egy hatásvadász romantikus szimfónia, a BMC Ligeti-fesztiválja is a végére tartogatta a nagy csúcspontokat. (Az első beszámolónkat lásd: Haj, ifjúság, Magyar Narancs, 2023. június 1.) A Ligeti találkozik Kurtággal című koncertet Pierre Charial produkciója nyitotta. A 80 éves, hórihorgas, mutatványosra emlékeztető kintornás még Ligetivel dolgozta ki a mester jó néhány darabjának átiratát.

Megkérték Gyulát

„Hivatali visszaélés miatt feljelentést teszek, mert két tanú egybehangzó állítása szerint hamis tanúzással akart a NER engem és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettest »lecsukatni«” – ezt írta Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalára, miután a hvg.hu a nyomozati iratokat idézve megírta, Fidesz közeli macherek („üzletemberek”) és politikusok hogyan akarták lejáratni Bajnai Gordon volt miniszterelnököt és Budapest jelenlegi városvezetését.

A majdnem szentté avatott ember

Két évvel ezelőtt az azóta megboldogult Transindex.ro munkatársaként interjút készítettem Böjte Csabával. Az interjúban Böjte az abúzusokat szenvedett és a traumát feldolgozni képtelen gyerekeket „fonnyadt almáknak” nevezte, akikből „pálinkát főznek”. 
A szerzetes a beszélgetés egy pontján dühöngve felállt, és faképnél hagyott.

Hinni kell benne

Családostul a nyilvánosság előtt éli az életét a bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással vádolt Joób Márton önkormányzati képviselő, és azért küzd, hogy ne ítéljék el. Politikusként a senki földjére került, de a következő választáson is indulni akar.

Eskü, hogy megadom

Majdnem a duplájára emeli a kormány júliustól a kamatadót, az állampapír továbbra is adómentes lesz. Bár racionálisan az állampapír a legjobb befektetés, a befektetők mégis menekülnek tőle. Vajon miért? És jó megoldás-e ez ellen az adóemelés?