Az oroszok Fehéroroszországban tárgyalnának, Zelenszkij visszautasította a helyszínt

  • narancs.hu
  • 2022. február 27.

Külpol

Az ukrán elnök szerint lehetetlen ott találkozni, amikor onnan indították az orosz támadások egy részét. Ehelyett szerinte Varsóban, Pozsonyban, Budapesten, Isztambulban vagy Bakuban is létrejöhetne a találkozás.

 Orosz küldöttség érkezett Fehéroroszországba, hogy tárgyalásokat folytasson az ukrán féllel - jelentette be Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője vasárnap Moszkvában.  

 "Az elért megállapodásnak megfelelően a külügyminisztérium, a védelmi minisztérium és más hivatalok, köztük az elnöki adminisztráció képviselőiből álló orosz delegáció érkezett Fehéroroszországba, hogy tárgyalásokat folytasson az ukránokkal" - mondta. "Készen állunk arra, hogy Gomelben megkezdjük ezeket a tárgyalásokat" - tette hozzá Peszkov.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azonban visszautasította az ajánlatot, mondván, hogy a minszki tárgyalások lehetségesek lettek volna, ha Oroszország nem támadja meg Ukrajnát fehérorosz területről.

Ugyanakkor nyitva hagyja az ajtót a más helyszíneken folyó tárgyalások előtt.

Azt mondta:

"Természetesen békét akarunk, találkozni akarunk, azt akarjuk, hogy véget érjen a háború. Varsó, Pozsony, Budapest, Isztambul, Baku – ezeket felajánlottuk az oroszoknak.

 "Minden más város megfelelne nekünk - egy olyan országban, amelynek területéről nem indítanak ránk rakétákat. A tárgyalások csak így lehetnek őszinték, és valóban véget vethetnek a háborúnak"

- hangsúlyozta az ukrán elnök.

(BBC, MTI)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk