Pegasus-ügy: Az izraeli főügyész már másnap vizsgálatot indított, miután kiderült, hogy civilek telefonját is feltörték

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. január 21.

Külpol

Úgy tűnik, sikerült gyorsan döntenie arról, hogy a visszaélés nem maradhat feltáratlan.

Aviháj Mandelblit izraeli főügyész vizsgálatot indíttat a rendőrség ellen, miután sajtójelentések szerint a hatóság feltörte izraeli civilek telefonját, és megfigyelte őket az NSO Group Pegasus nevű kémprogramjával - erről a The Times of Israel hírportál számolt be.

A főügyész a vizsgálatot azután rendelte el, hogy  csütörtökön, a Kalkaliszt című újság arról írt, hogy a rendőrség célba vett a kémprogrammal olyan aktivistát, akit semmilyen bűncselekménnyel nem gyanúsítottak meg. A lap szerint a célbavett személyrőlolyen  potenciálisan kellemetlen személyes információkat gyűjtöttek, amelyeket aztán "támpontként" használhatak volna fel - nyilvánosságra hozatalával zsarolva az illetőt - egy esetleges jövőbeli nyomozásnál.

A megfigyeléseket vizsgáló bizottságot Amit Marari, a főügyész helyettese vezeti majd, a főügyész pedig felszólította Kobi Sabtaj izraeli rendőrfőkapitányt, hogy adja át a 2020-2021-es telefon-lehallgatásra vonatkozó összes parancsot.

A Kalkaliszt című gazdasági lap kedden először arról számolt be, hogy a rendőrség jogi kiskaput kihasználva évek óta széles körben használja teljes titokban, bírósági ellenőrzés nélkül a Pegasus kémprogramot bűncselekmények elkövetésével nem gyanúsított izraeli civilek ellen. Megfigyelték a Benjámin Netanjahu akkori kormányfő elleni mozgalom vezetőit, valamint korrupciógyanús polgármestereket és más gyanúsnak vélt személyeket - állította a lap. A rendőrség először teljesen alaptalannak nevezte a vádakat, de elismerte, hogy használta a Pegasust és más, hasonló nyomkövető kémprogramokat. 

Magyarországon Kósa Lajos ismerte el november negyedikén, hogy a Belügyminisztérium vásárolta meg a kémszoftvert, de nyomozás azóta sem indult az ügyben, annak ellenére, hogy több  magyar újságíró, politikus, jogvédő neve is szerepelt a programmal megcélzottak listáján. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk