Peking is hajlandó fenntartani a kapcsolatot az új afgán kormánnyal

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 8.

Külpol

Egyre több külföldi hatalom reagál az átmeneti tálib kormány megalakulásának keddi hírére.

Vang Ven-pin kínai külügyi szóvivő egy szerdai sajtótájékoztatón jelentette be Pekingben, hogy a kínai vezetés kész fenntartani a kommunikációt Afganisztán újonnan megalakult tálib kormányával – számol be róla az MTI. A szóvivő kérdésre válaszolva rámutatott: a kabuli kabinet megalakítása elkerülhetetlen lépés volt az ázsiai ország újjáépítése érdekében. Kína tiszteletben tartja Afganisztán szuverenitását, függetlenségét és területi egységét – hangsúlyozta Vang.

Ahogy az eseményen fogalmaztak, a tálibok augusztusi hatalomátvételét követően Peking nyílt és befogadó kormány megalakítását szorgalmazta.

„Reméljük, hogy az új afganisztáni hatóságok mindenféle etnikumot és csoportot meghallgatnak, hogy eleget tudjanak tenni népük vágyainak és a nemzetközi közösség elvárásainak” - tette hozzá a szóvivő.

Amint arról korábban beszámoltunk, több nyugati országhoz hasonlóan Nagy Britannia is óvatosan közelíti meg a tálib vezetéssel való kapcsolattartás kérdését. Dominic Raab brit külügyminiszter hétfőn Vang Ven-pinhez hasonlóan úgy fogalmazott: a brit kormány nem ismeri el az Afganisztánban hatalomra jutott tálib vezetést, de a „kapcsolattartásra” készen áll.

A tálibok átmeneti kormánya Hasszán Ahund molla ügyvivő miniszterelnök vezetésével kedden alakult meg. Médiaértesülések szerint Ahund a radikálisok egyik kevésbé ismert vezetője, aki vélhetően a rivális tálib frakciók közötti kompromisszumos megoldásként került a kormányfői tisztségbe. A kandahári születésű Ahund a tálib mozgalom alapítóinak egyike, és a tálibok elhunyt társalapítója, Omár molla közeli szövetségese volt. Ahund húsz éven át a tálibok vezetőségi tanácsának, a rehbari súrának volt a vezetője. A tálibok legutóbbi uralma idején - 1996 és 2001 között - külügyminiszter és kormányfőhelyettes volt Mohammad Rabbáni Ahund molla kormányában, 2001-ben pedig a minisztertanács alelnöke lett.

Hasszán Ahund molla az ENSZ terroristákat számon tartó listáján is szerepel.

Egyelőre nem tudni, hogy az ügyvivő kormány megbízatása meddig szól, és lesznek-e választások.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk