Politikai áthallásai miatt módosítják az izraeli dalt az Eurovíziós fesztiválra

  • narancs.hu
  • 2024. március 3.

Külpol

A Hamász október 7-ei támadására utalhatnak egyes sorok.

Izrael beleegyezett, hogy átírja az Eurovíziós Dalfesztiválra szánt dalának szövegét, miután a szervezők lehetséges politikai tartalma miatt kritizálták azt.

Az izraeliek Eden Golan „Októberi eső" című dalát nevezték be a versenyre. Egyesek szerint a kiszivárgott dalszöveg a Hamász október 7-ei támadására utal, mert olyan sorokat tartalmaz, mint a „nincs több levegő, hogy lélegezzünk" vagy a „valamennyien jó gyermekek voltak". A szöveg emellett utal a „virágokra" is. Ezt a kifejezést a katonai kódnyelvben a háborús veszteségekre használják – írja a 444.hu a Reuters nyomán.

A nevezésért felelős izraeli köztévé a kritikák hatására megkérte a dal szerzőit, hogy a művészi szabadság megtartása mellett vizsgálják felül a szöveget.

A kérést azután fogalmazta meg a köztévé, hogy Isaac Herzog izraeli elnök is a módosítás mellett foglalt állást. Herzog azt mondta, különösen ezekben a nehéz időkben fontos, hogy Izrael büszkén álljon ki a világ elé. Akkor is, ha ellenségei mindent megtesznek, hogy bojkottálják a részvételét.

Az idei Eurovíziós Dalfesztivált május 7-11. között a svéd Malmö városában rendezik.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.