Pressman beszámolt Washingtonban a magyar-amerikai viszonyról

  • narancs.hu
  • 2023. március 10.

Külpol

Az Amerika-ellenes magyar kormányzati retorika ellenére is szorosabb kapcsolatban bízik a nagykövet.

“Magyarország fontos pillanathoz érkezett a jövőjét illetően. Miközben Oroszország indokolatlan háborúja dúl a szomszédban, eljött az ideje annak, hogy Magyarország és transzatlanti szövetségesei és partnerei között szorosabb kapcsolat alakuljon ki” – nyilatkozta David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete, miután a héten Washingtonba utazott, hogy az Amerikai Egyesült Államok külügyminiszterével, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának magas rangú tisztviselőivel és az Amerikai Egyesült Államok szenátusának kétpárti vezetésével konzultáljon az amerikai-magyar kapcsolatok jelenlegi helyzetéről.

Közleményében az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetsége azt írja, a nagykövet találkozott Antony Blinken külügyminiszterrel és a Fehér Ház magas rangú tisztviselőivel, "akikkel megvitatta a szövetségesi kapcsolatok legújabb fejleményeit, köztük a magas rangú magyar tisztviselők egyedülállóan Amerika-ellenes retorikáját és a magyar kormány által ellenőrzött médiában elterjedt Amerika-ellenes retorikát."

A szenátus vezetésével folytatott megbeszélései során egyetértettek abban, hogy a szövetségesek egyöntetű egységére és elszántságára van szükség a Vlagyimir Putyinnal szembeni fellépésben. A megbeszélésén a nagykövet érintette Svédország és Finnország NATO-csatlakozásának sürgősségét, Magyarország vezetésének az Egyesült Államokról tett legutóbbi nyilatkozatait, valamint az Egyesült Államok elkötelezettségét, hogy ebben a rendkívüli időszakban is ápoljuk ezt a fontos kapcsolatot. 

Szijjártó Péter külügyminiszter korábban úgy nyilatkozott, érdektelen, mit gondol Pressman, a miniszterelnök pedig "Présemberként" utalt rá évértékelő beszédében - emlékeztet a 444.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk