Putyin–Trump: egy hosszú folyamat kezdete

szerző
narancs. hu
publikálva
2018. júl. 16., 19:30
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Putyin hálás Trumpnak, az amerikai elnök elégedett. A foci-vb-vel különösen.

A tervezettnél jóval hosszabban, több mint két órán át beszélt egymással négyszemközt – csak a tolmácsok jelenlétében – Vlagyimir Putyin és Donald Trump Helsinkiben, az elnöki palotában. Majd az ebédnél szélesebb stábbal folytatták a tárgyalást.
Nyílt és mindent érintő beszélgetésen vagyunk túl – mondta a orosz elnök, aki szerint egyetértettek abban, hogy az atomfegyverek terjedésének továbbra is gátat kell szabni. Megvitatták a regionális kríziseket is, amelyről azt mondta Putyin, hogy érdekeik nem mindenütt esnek egybe, de sok a közös pont. Szíriában a béke helyreállítása közös munka lehetne, ebben az Egyesült Államok és Oroszország komoly szerepet vihet – mondta az elnök. Tárgyaltak továbbá a kiberbűnözés elleni együttműködésről is. Putyin az Index helyszíni tudósítása szerint azzal zárta szavait, hogy hálás Trumpnak a találkozóért. Bár nem tudtak mindent tisztázni, de fontos lépéseket tettek.
Trump is elégedettnek tűnt. Nyitott produktív beszélgetésként értékelte a találkozót, és újra megdicsérte Oroszországot a jól lebonyolított futball-vb-ért. Úgy vélte, a két ország együttműködése lehet gyümölcsöző. Kicsit ostorozta a sajtót és a demokratákat, akik csak akadályozzák a kapcsolatok javítását.
„A mai nap egy hosszabb folyamat kezdete, folyamatos párbeszédé. Barátságé, kooperációé és a békéé, azt hiszem, ezt Oroszország nevében is mondhatom” – mondta beszéde végén az amerikai elnök, aki később a választásba való orosz beavatkozásra vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva közölte, hogy a győzelme briliáns kampányának köszönhető.
Mondjanak egy dolgot, amely az összeesküvést bizonyítja – kérte Putyin, majd elismerte: „Igen, akartam, hogy ő nyerjen, mert a kapcsolatok javítását akarta, de ez nem jelent semmiféle tiltott beavatkozást.”

 

 

szerző
narancs. hu
publikálva
2018. júl. 16., 19:30
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
  1. 1
    jhamori
    2018. július 17., kedd 03:13
    Kár volt ennek az idiótának Oroszország nevében bármit is mondania. Csak erősödik a gyanú, hogy lehet valami kártya Putyin kezében, amit bármikor kijátszhat Trump ellen. Na mindegy, egyelőre a republikánusok rinyálnak, hogy mi lesz novemberben a félidős választásokon. Az előjelek nem biztatók: Trump úgy hanyatlik, hogy még ellenfele sincs.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kis-Magyarország

még több Kis-Magyarország...

best of Narancs