Putyin: A Kárpátalján élő magyarok vissza akarnak kerülni a történelmi területeikhez

  • narancs.hu
  • 2024. február 9.

Külpol

Az orosz elnök a magyar kormánynak is kedves üzeneteket rejtett el a Tucker Carlsonnak adott kétórás interjúban.

Eljött a nagy nap, magyar idő szerint éjfélkor tényleg megjelent Tucker Carlson interjúja Vlagyimir Putyinnal. A két órás interjún érezhető volt, hogy alapvetően az amerikai közönségnek, annak is inkább a republikánus felének szól, nagyon látványosan került bizonyos témákat: Alekszej Navalnij bebörtönzéséről és úgy általában a foglyul ejtett orosz államról egyáltalán nem tartották fontosnak beszélgetni, helyette Putyin majdnem fél óráig vezethette le nagyrészt zavartalanul az elmúlt ezer év orosz történelmét, amivel valamiért az orosz elnök igazolva látja Ukrajna lerohanását. Ennek ellenére így is elhangzottak olyan kiszólások és üzenetek, ami miatt több lett, mint a Putyinnal hagyományosan megjelenő állami propagandainterjúk.

 
Részlet az interjúból
Forrás: tuckercarlson.com

A fontosabb állítások:

  • Putyin szerint Oroszország készen áll a párbeszédre, a NATO felé pedig azt üzente, “gondolják meg, hogyan tegyék méltósággal”, hogy elfogadják az orosz irányítást Ukrajna egy része felett. “Vannak lehetőségek, ha van akarat.”
  • A háború okaként Ukrajna esetleges jövőbeli NATO-tagságát jelölte meg.
  • Az orosz agressziótól való nyugati félelmek szerinte alaptalanok, Oroszországnak nincsenek érdekeltségei “sem Lengyelországban, sem Lettországban”, a NATO-tagállamoknak nem kell tartaniuk semmitől.
  • “Ha valóban abba akarja hagyni a harcot, (a NATO – a szerk.) abba kell hagynia a fegyverszállítást  Ezek lezárásával a háborúnak néhány héten belül vége lenne” – mondta.
  • Magyar szempontból a legérdekesebb rész: “Biztosan tudom, hogy az ott (Kárpátalján – a szerk.) élő magyarok vissza akarnak kerülni a történelmi területeikhez” – mondta, némi revízióra utalva a magyar lakosságú területtel kapcsolatban Carlson erre megkérdezte, gondolja-e hogy Magyarországnak joga van visszavenni Kárpátalját, amire az orosz elnök nem adott egyértelmű választ: “Nem tudom, vissza kellene-e menniük a régi határokhoz. Néhányan azt mondják” – mondta. 
  • Állítása szerint Orbán Viktorral soha nem beszélt Kárpátalja sorsáról.

A magyar kérdés elővétele azért is meglepő, mert a többi kisebbséget egyáltalán nem említette Ukrajnában, pedig élnek ott románok is lengyelek is. 

Az interjú maradék része tulajdonképpen Putyin főbb gondolatainak összegzése: szóba került a nácik által irányított Ukrajna, ahol a zsidó származású Zelenszkij végül rájött, ő sem tud szembemenni a náci vezetéssel, az amerikai puccs Kijevben, a Sztálin által létrehozott mesterséges Ukrajna, és persze az, hogy minden az Egyesült Államok hibája.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk