Putyin egy mészáros, nem maradhat hatalmon! - mondta az amerikai elnök

  • narancs.hu
  • 2022. március 26.

Külpol

Joe Biden az 1956-os magyar forradalomról is beszélt Varsóban.

Az amerikai elnök szombaton a varsói Király Vár előterében mondott beszédében drámaian kelt ki Vlagyimir Putyin ellen, és az orosz vezető eltávolítását követelte az ukrajnai brutális inváziója miatt - írja az AP hírügynökség.

„Az Isten szerelmére, ez az ember nem maradhat hatalmon!” - mondta Biden a beszéd legvégén, amely négynapos európai útjának lezárása volt.

Az amerikai elnök háborús bűnösnek és mészárosnak nevezte az orosz elnököt.

Biden arra is felhasználta beszédét, hogy a liberális demokráciát és a NATO katonai szövetséget is védelmébe vegye, miközben azt mondta, az ukrajnai háborúban hosszú küzdelemre kell felkészülni, de az Egyesült Államok kiáll az ukránok mellett - jelentette ki.

Az amerikai elnök felidézte Szent II. János Pál pápa és a lengyel Szolidaritás mozgalom szerepét a kommunizmus megdöntésében, és arról is beszélt, hogy az ukránoknak szánt üzenete azonos azzal, amelyet Dmitro Kulebával és Olekszij Reznyikovval megosztott a mai személyes találkozójukon: „Mellettetek állunk ki. Pont.”

Joe Biden az 1956-os magyar forradalmat is beépítette beszédébe:

A Kijevben, Meritopolban és Harkivban dúló harcok egy régóta tartó küzdelem legújabb csatái. Magyarország 1956-ban, Lengyelország 1956-ban és aztán 1981-ben, Csehszlovákia 1968-ban. Szovjet tankok nyomták el a demokratikus felkeléseket, de az ellenállás folytatódott, míg végül 1989-ben leomlott a Berlini fal, leomlottak a szovjet uralom falai, az emberek győzedelmeskedtek.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk