Putyin „gyakorlatilag” élő, online megbeszélést sürget Bidennel

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. március 18.

Külpol

A sietség oka: az orosz elnök a tajgára készül kirándulni.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a Rosszija 24 televíziónak nyilatkozva közölte, hogy utasítást adott az orosz külügyminisztériumnak egy pénteken vagy hétfőn, Joe Biden amerikai elnökkel megtartandó eszmecsere megszervezésére, az amerikai fél számára megfelelő időpontban – számol be róla az MTI.

„Fel akarom ajánlani Biden elnöknek, hogy folytassuk megbeszéléseinket, de azzal a feltétellel, hogy ezt gyakorlatilag élőben, online tegyük meg. Minden halogatás nélkül, egyenes és nyílt megbeszélést folytassunk” – fogalmazott Putyin. Majd hozzátette: „Úgy gondolom, hogy ez érdekes lenne mind Oroszország, mint az Egyesült Államok népe, de sok más ország számára is.”

Az orosz elnök a megbeszélés lehetséges témái között említette a kétoldalú kapcsolatokat, a hadászati stabilitást, a regionális konfliktusok rendezését, illetve a járványellenes küzdelmet, és kijelentette, hogy fenn kell tartani a kapcsolatokat Oroszország és az Egyesült Államok között.

„Köztudott, hogy az Egyesült Államokban nem könnyű a helyzet, ők távol vannak még ezeknek a kérdéseknek a megoldásától. Mi magabiztosabban haladunk előre, van miről beszélnünk, van mit megosztanunk” – fogalmazott Vlagyimir Putyin.

Azzal kapcsolatban hogy Joe Biden elnök egy szerdai tévéinterjúban lelketlen gyilkosnak minősítette őt – amit a Fehér Ház csütörtöki bejelentése szerint nem bánt meg azóta –, illetve kijelentette, hogy az orosz vezető meg fog fizetni azért, hogy a 2020-as elnökválasztást Donald Trump javára próbálta befolyásolni, Putyin visszatért a nap folyamán már korábban kifejtett gondolatmenetéhez, miszerint mások megítélésében mindenki önmagából indul ki.

„Amikor tanulmányozunk, vagy úgy gondoljuk, hogy tanulmányozunk valakit, az a benyomásunk alakul ki, hogy megfigyelésünk tárgyát nagyítón vagy minimum átlátszó üvegen keresztül vizsgáljuk. Valójában általában tükörbe nézünk” – fejtette ki az üggyel kapcsolatos gondolatait Putyin.

Az orosz elnök hozzátette, azért nem szeretné halogatni a tárgyalást, mert a hétvégét a tajgán kívánja tölteni. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságírói érdeklődésre kitért az elől, hogy elárulja, konkrétan hová készül Putyin, de elmondta, hogy a kirándulásról készülő képanyagot nyilvánosságra fogják hozni.

Figyelmébe ajánljuk