A frakció után a Néppártból is kilép a Fidesz

  • narancs.hu
  • 2021. március 18.

Külpol

Várható volt a lépés, nagy kérdés, hogy merre tart ezután a párt.

Amint arról beszámoltunk március elején, egy az EPP frakcióvezetőjének, Manfred Webernek címzett levelében tette hivatalossá Orbán Viktor, hogy a Fidesz képviselői kilépnek az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójából.

A döntés azután született meg, hogy a frakció 148 igen és 28 nem szavazat mellett elfogadta azt a szabálymódosítást, ami lehetővé teszi egész nemzeti delegációk kizárását vagy felfüggesztését. A fideszesek kizárásához kétharmadra lett volna szükség az új szabály értelmében, a tagságuk felfüggesztéséhez viszont csak feles többségre, mivel a frakciótól jogilag különálló EPP pártcsalád már felfüggesztette a Fidesz tagságát.

 Orbán ezt a szavazást nem várta meg, inkább maga döntött EP-képviselői kiléptetéséről.

Röviddel ezután egy alapos elemzést is közölünk a helyzetről, melyben Hegedűs Dániel, a German Marshall Fund Közép-Európáért felelős munkatársa azt írta:

„a Fidesz és a Néppárt közti politikai szakítás nem fog rövid távon áttörést hozni az Európai Unió és Magyarország viszonyában, sem pedig a tekintetben, hogyan reagál az EU a demokrácia és a jogállamiság aláásására hazánkban”.

Csütörtök délután a Telex szúrta ki Novák Katalin meglehetősen szűkszavú Twitter-bejegyzését, melyben a családügyért felelős tárca nélküli miniszter azal a kísérő szöveggel osztja meg a Fidesz kilépését hivatalossá tevő levelet, hogy „It’s time to say goodbye.”

 

A Néppárt főtitkárának, a spanyol Antonio López-Istúriz White-nak címzett levél mindössze egy mondatból áll, de a jelentősége nyilván jóval nagyobb ennél.

Figyelmébe ajánljuk