Putyin: Kijev a hibás!

Külpol

Az orosz elnök Macron francia elnöknek mondta ezt telefonon.

Az ukrán biztonsági erők provokációi állnak a Donyec-medencei helyzet eszkalálódásának hátterében - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök Emmanuel Macronnal francia elnöknek vasárnap telefonon.

A beszélgetés során komoly aggodalmak fogalmazódtak meg a Donyec-medencei kontaktvonalon kialakult helyzet hirtelen romlása miatt. Az orosz elnök hangot adott álláspontjának, miszerint az eszkalációt az ukrán biztonsági erők provokációi okozták.

A felek a Kreml tájékoztatása értelmében az Ukrajna körüli helyzetről, valamint az Oroszországi Föderáció számára nyújtandó hosszú távú jogi biztonsági garanciákról folytattak részletes eszmecserét. Putyin és Macron síkraszállt az Ukrajna körül kialakult helyzet megoldásáért tett diplomáciai erőfeszítések fokozása mellett, egyebek között a „normandiai négyek” - Oroszország, Ukrajna, Franciaország és Németország - vezetői politikai tanácsadóinak bevonásával a tűzszüneti rendszer helyreállítása és a haladás érdekében a Donyec-medence körüli konfliktus rendezésében.

Hétfőn az Ukrajna körüli fokozott orosz katonai jelenléttel kapcsolatos legfrissebb fejleményeket fogják megvitatni az Európai Unió tagállamainak külügyminiszterei egy brüsszeli tanácsülésükön. Munkareggeli keretében a külügyminiszterek nem hivatalos megbeszélést tartanak ukrán kollégájukkal, Dmitro Kulebával is.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk