Korrupció leleplezése után gyilkolták meg egy török lap főszerkesztőjét

Külpol

Izmit városának polgármesteréről írt leleplező cikket, másnap lelőtték, amint kilépett a szerkesztőségből.

Izmit városában megölték egy helyi hírportál főszerkesztőjét - jelentette vasárnap a török sajtó. Güngör Arslant szombaton lőtték le a Ses Kocaeli nevű hírportál szerkesztőségi épülete előtt. Az újságírót kórházba szállították, de már nem tudták megmenteni.

Egy 21 éves gyanúsítottat őrizetbe vettek, aki sajtóértesülések szerint azt mondta a hatóságoknak, hogy megbízásra követte el a gyilkosságot.

Az újságírók védelmére létrejött CPJ nemzetközi szervezet felszólította a török hatóságokat, hogy tisztázzák: a bűncselekmény összefüggésben állt-e Arslan újságírói tevékenységével.

A Riporterek Határok Nélkül sajtójogvédelmi szervezet szintén az ügy átfogó kivizsgálását sürgette Twitter-oldalán, és felhívta a figyelmet Arslan egyik cikkére, amely egy nappal a halála előtt jelent meg. Ebben a Ses Kocaeli főszerkesztője korrupcióval vádolt meg egy helyi polgármestert, aki a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) tagja.

A meggyilkolt  főszerkesztő szerint a politikus többek között az AKP-hoz közeli építkezési vállalatoknak juttatott szabálytalanul megbízásokat.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk