Putyin még a napokban Phenjanba utazhat

  • narancs.hu
  • 2024. június 14.

Külpol

Az orosz elnök 24 év után először tehet látogatást Észak-Koreába.

Még a napokban Phenjanba utazhat Vlagyimir Putyin – írja a Guardian beszámolója alapján a 444.hu.

A Guardian szerint erre utal, hogy eltávolították a polgári repülőgépeket a város repteréről és a Kim Ir Szen téren egy nagy felvonulás előkészületei zajlanak.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, Putyin legutóbb szeptemberben találkozott Kim Dzsong Unnal, amikor – minden valószínűség szerint – megállapodtak arról, hogy Észak-Korea orosz segítséget kap az űrprogramjához, cserébe Oroszország fegyvereket kap az Ukrajna elleni háborújához, megsértve ezzel az ENSZ határozatait.

Moszkva akkor „abszurdnak” nevezte azokat a jelentéseket, amelyek szerint észak-koreai fegyvereket és lőszereket használnak az orosz erők. Az ENSZ megfigyelői azonban megállapították, hogy egy január 2-án Harkiv városában földet érő rakéta törmeléke egy Észak-Koreai Hwasong-11 sorozatú ballisztikus rakétából származott, amelyet orosz területről indítottak. Kurt Campbell, az Egyesült Államok helyettes külügyminisztere a héten arról beszélt dél-koreai kollégájával, Kim Hong-kjunnal, hogy a Phenjan és Moszkva közötti szorosabb katonai kapcsolatok tovább növelnék a régió instabilitását.

„Ez a szomszédunk, baráti ország, amellyel kétoldalú kapcsolatokat építünk ki” – ezt Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője mondta Észak-Koreáról újságíróknak. Ha Putyin valóban Phenjanba utazik, akkor ez lesz az első alkalom 24 év után, hogy az orosz elnök észak-koreai látogatást tesz.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.