Putyin még a napokban Phenjanba utazhat

  • narancs.hu
  • 2024. június 14.

Külpol

Az orosz elnök 24 év után először tehet látogatást Észak-Koreába.

Még a napokban Phenjanba utazhat Vlagyimir Putyin – írja a Guardian beszámolója alapján a 444.hu.

A Guardian szerint erre utal, hogy eltávolították a polgári repülőgépeket a város repteréről és a Kim Ir Szen téren egy nagy felvonulás előkészületei zajlanak.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, Putyin legutóbb szeptemberben találkozott Kim Dzsong Unnal, amikor – minden valószínűség szerint – megállapodtak arról, hogy Észak-Korea orosz segítséget kap az űrprogramjához, cserébe Oroszország fegyvereket kap az Ukrajna elleni háborújához, megsértve ezzel az ENSZ határozatait.

Moszkva akkor „abszurdnak” nevezte azokat a jelentéseket, amelyek szerint észak-koreai fegyvereket és lőszereket használnak az orosz erők. Az ENSZ megfigyelői azonban megállapították, hogy egy január 2-án Harkiv városában földet érő rakéta törmeléke egy Észak-Koreai Hwasong-11 sorozatú ballisztikus rakétából származott, amelyet orosz területről indítottak. Kurt Campbell, az Egyesült Államok helyettes külügyminisztere a héten arról beszélt dél-koreai kollégájával, Kim Hong-kjunnal, hogy a Phenjan és Moszkva közötti szorosabb katonai kapcsolatok tovább növelnék a régió instabilitását.

„Ez a szomszédunk, baráti ország, amellyel kétoldalú kapcsolatokat építünk ki” – ezt Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője mondta Észak-Koreáról újságíróknak. Ha Putyin valóban Phenjanba utazik, akkor ez lesz az első alkalom 24 év után, hogy az orosz elnök észak-koreai látogatást tesz.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk