A Vosztocsnij űrállomáson találkozott Putyin és Kim Dzsong Un

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 13.

Külpol

Közben Észak-Korea két rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki keleti partvidéke irányába.

A távol-keleti Vosztocsnij űrállomáson találkozott szerda reggel Vlagyimir Putyin orosz elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető. Újságírók kérdésére, hogy a két ország közötti fegyverüzlet napirenden van-e, a Kreml szóvivője azt mondta, Phenjan és Moszkva „érzékeny területeken” működik együtt, amelyeket nem kívánnak nyilvánosságra hozni – írta a BBC tudósítására hivatkozva a hvg.hu.

Észak-Korea korábban két alkalommal is sikertelenül kísérelt meg kémműholdakat pályára állítani, ezért feltételezhető, hogy Oroszországtól kér segítséget az űrprogramjához. A RIA orosz hírügynökség beszámolója szerint arra a kérdésre, hogy Oroszország segíteni fog-e Észak-Koreának műholdak építésében, Putyin azt mondta:

„Ezért jöttünk a Vosztocsnij Kozmodromba.”

A két szankciókkal sújtott rezsim várhatóan olyan megállapodást is köt, amely fegyverekért cserébe humanitárius támogatás, például élelmiszerszállítmányokat biztosításáról szól. Észak-Korea alapvetően lőszert biztosíthat Oroszország számára, amelynek nagy szüksége lenne rá az Ukrajna elleni háborújában, Észak-Koreának pedig – hagyományos lőszerekből a világ egyik leginkább felszerelt országának – bőven van tartaléka. Phenjan fegyverei ráadásul nagyrészt szovjet fegyverrendszereken alapulnak, így az észak-koreai lőszerek kompatibilisek az orosz arzenállal.

Mindeközben a dél-koreai vezérkar és a japán védelmi minisztérium közlése szerint Észak-Korea szerdán két rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki keleti partvidéke irányába. 

Ez az első alkalom, hogy Észak-Korea rakétát lőtt ki, mialatt Kim Dzsong Un külföldön tartózkodott.

A dél-koreai vezérkar közleménye szerint a két rakétát, amelyek mintegy 650 kilométert tettek meg, tíz perces különbséggel lőtték fel egymás után Phenjan nemzetközi repülőteréről. A rakéták valószínűleg az óceánba csapódtak.

(Címlapképünk forrása: Sputnik/Vladimir Smirnov/Pool via REUTERS)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk